Včerajšnja neurja

Večji del Slovenije je včeraj prešla močna nevihtna fronta. Močni sunki vetra, ki so ponekod dosegali nad 100 kilometrov na uro, so po državi podirali drevesa in odkrivali strehe. Brez električne energije je v različnih delih države več tisoč odjemalcev.

Neurja z močnim vetrom, ki je ruval drevesa, ki so padala na ceste in avtomobile, so nastala zaradi pregretosti ozračja. Že v zgodnjih popoldanskih urah je neurje s točo zajelo Slovenj Gradec, nekaj minut kasneje pa še Velenje. Zaradi udara strele je v Slovenj Gradcu zagorel gozd in drog električne napeljave. Ponekod je poškodovana komunalna in prometna infrastruktura. Na Kredarici je po podatkih Arsa veter dosegel hitrost 164 kilometrov na uro, na Krvavcu pa 136 kilometrov na uro.

Močna nevihtna linija je pozno popoldne dosegla severno Slovenijo in se razdelila na dva dela. Prvi se je usmeril proti Savinjski in prešel pas med Celjem in Mariborom. Zahodni del linije pa se je s severne Primorske usmeril nad Notranjsko, osrednjo Slovenijo in se pomaknil proti Dolenjski, Kočevski in Beli krajini.