Včasih smo se bolj gledali v oči

Foto: Jože Miklavc

Med Pikine ambasadorke se je letos vpisala slovenska filmska in gledališka igralka Milena Zupančič. Pogovor z njo je v Galeriji Velenje vodila Bojana Špegel, sekretarka MZPM Velenje, ki je svojo gostjo v duhu letošnjega festivala najprej postavila v časovni stroj in jo vprašala, ali se rada vrača v svoje otroštvo.

»Zdi se mi, da je bilo takrat bolje: bolj sproščeno, veliko več smo se družili in imeli radi. Zdaj je tega premalo. Včasih smo se tudi bolj gledali v oči, danes pa, če je le mogoče, pogledamo bolj v tla,« je naredila kritično primerjavo.

Milena rada potuje, njena priljubljena država je Mehika, veliko pa je potovala skoraj trinajst let kot ambasadorka Unicefa. V Afriki, Aziji in Srednji Ameriki je spoznala revne, bolne, lačne, pohabljene in drugače trpeče otroke. »Težko si predstavljamo ta svet. Naša pomoč tem otrokom je malo usahnila, morda tudi, ker imamo sami precej težav. Pohvaliti moram takratne slovenske otroke, da so neverjetno veliko pomagali otrokom v skrajno revnih afriških območjih. Ne moremo si predstavljati, da je otrok žejen in pije onesnaženo vodo. Z akcijo Kapljica vode, ko smo vabili naše otroke, naj v zameno za en sladoled prispevajo za kapljico vode, smo zgradili štiri vodnjake v Namibiji,« je pripovedovala. Najbolj so ji v srcu in spominu ostali nasmejani obrazi teh otrok, njihova veselje in razigranost.

Celoten pogovor je v Našem času, št. 37, ki je izšel danes, 14. septembra.