V zadevi Teš 6 zaslišali nekdanjega pravnika Alstoma Jensa Machoya

Celje, 7. marca – Na celjskem okrožnem sodišču so v zadevi Teš 6 danes zaslišali nekdanjega pravnika Alstoma Jensa Machoya, ki zdaj dela kot odvetnik. Kot je povedal, je spremljal pogajanja za sklenitev rezervacijske in glavne pogodbe za gradnjo šestega bloka. Glede dobave glavne tehnološke opreme je dejal, da so dostavili parno turbino in nekaj druge opreme. Machoy, ki se danes zaradi časovne oddaljenosti podrobnosti okrog projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) ni mogel spomniti, je pojasnil, kako je Alstom razumel rezervacijsko pogodbo, v kateri je družba zapisala, da ji mora Teš izplačati 25 milijonov evrov, če ne bo z njo sklenil glavne pogodbe za gradnjo šestega bloka. “S to pogodbo smo zagotovili, da bomo uresničili tisto, kar je bilo določeno z razpisom za gradnjo Teša 6,” je zatrdil Machoy.

Ocenil je, da je bila sklenitev rezervacijske pogodbe za Alstom malo neobičajna za tisti čas, saj je bilo ponudnikov za dobavo tehnološke opreme zelo malo, povpraševanje pa je bilo precejšnje. Kaj je bilo bistvo rezervacijske pogodbe, se ni mogel spomniti, dejal je le, da je Teš želel vedeti ceno gradnje šestega bloka in terminski načrt del.

Tožilstvo sicer prvoobtoženemu nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku in soobtoženim očita sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje nepotrebnih meritev za peti blok. Poleg tega jim očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega bloka in gradnjo šestega bloka.

Obtoženi so doslej krivdo zanikali. Izjema je pravni naslednik proizvajalca opreme za elektrarne Alstom, ameriško podjetje General Electric, ki je s Tešem sklenilo dogovor o poravnavi. Sodišče je nato ameriškemu velikanu naložilo plačilo 23 milijonov evrov denarne kazni in plačilo sodnih stroškov v višini 50.000 evrov.

Z zlorabo položaja je General Electric na račun Teša pridobil 261 milijonov evrov premoženjske koristi, ki pa jih je vrnil.