V Topolšici je bila osrednja proslava ob dnevu zmage

Topolšica, 11. maja – V Topolšici bo danes potekala slovesnost ob dnevu zmage nad fašizmom, s katerim obeležujemo konec druge svetovne vojne. Prav ta kraj je bil namreč eno od petih evropskih prizorišč, kjer so zavezniki leta 1945 dosegli podpis brezpogojne kapitulacije nemških oboroženih sil. Slavnostni govornik na prireditvi bo obrambni minister Karl Erjavec.

Prireditev v zdraviliškem parku v Topolšici so pripravili Mestna občina Velenje, Občina Šoštanj in Krajevna skupnost Topolšica.

Po scenariju Marka Vezoviška je prireditev vodil znani slovenski kulturni ustvarjalec Jure Ivanušič. Nastopila sta tudi pevski zbor Osnovne šole Karla Destovnika Kajuha in Pihalni orkester Zarja.

Pred slovesnostjo so položili vence k spominskemu obeležju v spominskem parku v Topolšici ter se tako poklonili talcem in padlim borcem, žrtvam fašizma v Topolšici, njihovemu spominu in spominu na vse žrtve druge svetovne vojne.

Dan zmage 9. maja praznuje vsa Evropa. Nemčija je sicer uradno kapitulirala 7. maja 1945 v Reimsu, kjer so podpisali kapitulacijo ob prisotnosti zaveznikov. Predstavniki takratne Sovjetske zveze so želeli biti zraven, zato so kapitulacijo 8. maja še enkrat podpisali v Berlinu in dan kasneje je bilo razglašeno premirje.

Poveljnik nemške armadne skupine E generalpolkovnik Aleksander Löhr pa je kapitulacijo nemških sil za Jugovzhodno Evropo v štabu četrte operativne cone po celodnevnih pogajanjih 9. maja podpisal prav v Topolšici.