V Skupino SIJ Metal Ravne na pomoč delavci iz Nepala

Številna podjetja v državi se soočajo s pomanjkanjem delavcev, med njimi tudi Skupina SIJ, kjer zaposlujejo tudi delavce iz tujine in v teh dneh pričakujejo prve delavce iz Nepala.

V SIJ Metalu Ravne in v SIJ Ravne Systems, največjih koroških družbah Skupine SIJ, si že dalj časa prizadevajo pridobiti čim več novih sodelavcev, predvsem tistih s končano srednješolsko poklicno ali strokovno izobrazbo metalurške, strojne in elektrotehnične smeri, torej metalurge, obdelovalce kovin, izdelovalce kovinskih konstrukcij, pomočnike v tehnološkem procesu, talilce, žerjavovodje, strojne mehanike, mehatronike, elektrikarje, pa tudi zidarje, vzdrževalce …, ki jih na trgu dela že vrsto let kronično primanjkuje. Tako so se določili, da bodo medse sprejeli tudi delavce iz Nepala.

V Skupini SIJ potrebujejo 220 novih delavcev, 30 jih pride iz Nepala

“Trenutno imamo v celotni skupini odprtih 220 delovnih mest, zaposlujemo tudi delavce iz tujine. V tem tednu bo tako prišlo prvih sedmem delavcev iz Nepala, do junija letos pa se jim jih bo iz Nepala pridružilo še 23 delavcev. Vsi bodo zaposleni v SIJ Metalu Ravne, sprva na enostavnih delovnih mestih v proizvodnji,” napovedujejo v Skupini SIJ, kjer si z nepalskimi delavci želijo dolgotrajnega sodelovanja, zato so zanje pridobili oziroma pridobivajo enotna dovoljenja za prebivanje in delo.

Kot še pojasnjujejo, bodo delavci iz Nepala bivali v urejenih namestitvah na Ravnah na Koroškem in na Prevaljah. “Da bo njihova integracija v delovno in bivalno okolje potekala čim bolj gladko, smo z njihovim prihodom seznanili vse sodelavce SIJ Metala Ravne na zborih delavcev v začetku leta ter preko naših orodij internega komuniciranja. Vodjem in sodelavcem, ki bodo z njimi delali, pa smo in bomo zaposlovanje novih sodelavcev iz Nepala ter s tem povezanih pomembnih informacij predstavili še bolj podrobno. Prav tako je glavni direktor SIJ Metala Ravne seznanil z njihovim prihodom župana obeh občin, kjer bodo bivali.”

Za delavce iz Nepala organizirali tečaj slovenščine, za njihove zaposlene tečaj angleščine

Obenem so za boljše sporazumevanje ter učinkovito in varno delo v proizvodnji že pred njihovim prihodom zanje organizirali tečaj slovenščine na daljavo, ki ga bodo, kot pravijo v Skupini SIJ, seveda nadaljevali tudi po prihodu. Pripravili pa so tudi angleška video-navodila za delo v proizvodnji.

“Tečaje angleškega jezika smo omogočili tudi našim zaposlenim, da na ta način v začetnem obdobju skupaj premagamo jezikovne ovire. Verjamemo, da se bodo naši novi sodelavci iz Nepala počutili dobro in sprejeto tako v SIJ Metalu Ravne kot tudi v lokalnem okolju,” so ob novici, da bodo na Ravnah na Koroškem po novem zaposleni tudi delavci iz Nepala, sporočili iz Skupine SIJ.