V Celju odprli prenovljen Muzejski trg 

Foto: Gregor Katič

Celje, 23. aprila – V Celju so slovesno odprli prenovljen Muzejski trg, ki je ena največjih občinskih investicij v zadnjih letih. Ob odprtju se niso veselili samo nove gospodarske infrastrukture in sodobne opreme na trgu, ampak tudi izjemnega arheološkega zaklada, ki leži v novo zgrajenem podzemnem objektu in dopolnjuje bogato kulturno dediščino kraja, na katero so v Celju izjemno ponosni.

Kot je dejal župan Bojan Šrot, so pred začetkom obnove Muzejskega trga pričakovali različne arheološke najdbe, niso pa si predstavljali, da bodo našli nekaj tako izjemnega kot so odlično ohranjene freske rimske vile iz 1. stoletja. Strokovnjaki pravijo, da gre za eno pomembnejših arheoloških odkritij na slovenskih tleh. V Evropi se je namreč ohranilo zelo malo primerov monumentalnega slikarstva rimskega cesarstva. Takšne poslikave, kot jo imajo sedaj v Celju, so samo še v Avenchesu na zahodu Švice, Narbonneju v Franciji, Pompejih, Stabiji, Herkulaneju in v Rimu.

Ministrstvo za kulturo, ki je kompleks rimske vile priznalo za najdbo izjemnega pomena, je odobrilo sredstva za nadaljnja konservatorska in restavratorska  dela. V Celju sedaj nestrpno pričakujejo, da bodo restavratorji zaključili zahtevno delo in da bodo lahko čudovite živobarvne freske, na katerih sta med drugim upodobljena tudi Amor in Psiha, odprli za javnost in s tem v mesto privabili še več domačih in tujih obiskovalcev. Datuma odprtja za zdaj še ni mogoče napovedati. Da restavratorje čaka še ogromno dela, pove že podatek, da je bilo pri raziskavah odkritih  več kot 55.000 odlomkov fresk, ki so trenutno shranjeni v več kot 1400 zabojih.

Celovita obnova Muzejskega trga in dela trga Na okopih je skupaj z arheološkimi raziskavami stala nekaj več kot milijon, izgradnja podzemnega objekta s hodnikoma in arheološkimi raziskavami pa nekaj več kot pol milijona evrov. Denar je Mestna občina Celje zagotovila v občinskem proračunu.