Urbani park postaja realnost

Ureditev urbanega parka, skejt parka, igrišč za ulično košarko, v drugi fazi tudi balvanske dvorane – vse to so bile obljube preteklih let in pod nje se je podpisal tudi sedanji župan Peter Dermol. »Jasno sem dal vedeti, da bom temu projektu namenil veliko pozornost in vesel sem, da smo projekt kljub negotovim gospodarskim razmeram in ponovitvi razpisa uspeli pripraviti do te faze, da bomo lahko v kratkem začeli z gradnjo in prvo fazo že letos zaključili,« je ob podpisu pogodbe za začetek gradnje Urbanega parka povedal župan. Pogodbo za gradnjo prve faze v vrednosti 2 milijona evrov, ki jih je zagotovila MO Velenje, sta podpisala direktor Rdeče dvorane Športno rekreacijski zavod Dimitrij Amon in direktorica podjetja Andrejc Nizke gradnje, d. o. o., Vesna Andrejc.

Slednja je izrazila zadovoljstvo zaradi izbora za izvajalca del ter obljubila, da se bodo potrudili z vsemi deli pripeljati prvo fazo Urbanega parka do odprtja ob letošnjem občinskem prazniku v septembru. »Tudi za nas je to nekaj novega, izziv. Sodelujemo s podizvajalci, ki imajo izkušnje pri tovrstni gradnji, zato se ne bojim, da park ne bi bil kvalitetno izveden. V začetku aprila bomo ogradili območje in začeli z deli.«

Največji skejt park v Sloveniji
»Zavod Rdeča dvorana je bil ves čas vpet v pripravo dokumentacije in izvedbo vseh postopkov, vezanih na gradnjo Urbanega parka. Hkrati z njim bomo uredili tudi dostop v park iz garažne hiše za pešce in invalide. Z Urbanim parkom bomo v Velenju pridobili prostor za razvoj perspektivnih mladih športnikov v novih olimpijskih disciplinah. V prvi fazi bodo zgrajeni dve igrišči za ulično košarko, 2.000 kvadratnih metrov velik skejt park, ki bo največji v Sloveniji, ter servisni objekt,« je ob podpisu dejal Dimitrij Amon.

Urbani park bo urejen na območju zasutega letnega bazena za avtobusnim postajališčem. Poligon, ki bo namenjen rolkarjem, kolesarjem, rolerjem in skirojem, prilagojenim za izvajanje trikov, bo primerno osvetljen omogočal vadbo tudi v večernih urah. »Skejt park je nastajal v sodelovanju z društvom Urbanih športov Duša Velenje, ki so predlagali projektanta, izvedli delavnice ter izbrali, katere ovire si v parku želijo. Vsekakor pa je tudi naša želja, da se kmalu lotimo tudi druge faze – gradnje balvanske dvorane. Aktivni smo pri iskanju možnosti za financiranje, ocenjena pa je na 1,5 milijona evrov, za kar nam je v tej fazi zmanjkalo sredstev,« je dejal Amon.

Uporaba skejt parka bo brezplačna, medtem ko bo uporaba igrišč za ulično košarko, ki bodo za preprečitev vandalizma omrežena, plačljiva. Celoten objekt organizacijsko spada v sklop zimskega bazena, kjer bo osrednja recepcija za uporabo urbanega parka. Poleg rekreativcev bodo odprti tudi za organizacijo različnih športnih srečanj, tekmovanj, šolskih športnih dni, je še povedal Amon.