Umrl je Delov fotograf Joco Žnidaršič

Foto: Marko Vavpotič / Krater Media)

V 85. letu starosti je umrl fotograf Joco Žnidaršič, ki je v svoji bogati karieri prejel številne nagrade, med drugim tudi dve državni odlikovanji.

Joco Žnidaršič je bil urednik fotografije na časopisu Delo od leta 1974 do upokojitve in velja za ikono med slovenskimi fotografi. Že v času študija je ustvarjal reportaže in umetniške fotografije, kot fotoreporter je začel pri Študentski tribuni, nato je pred zaposlitvijo na Delu ustvarjal še pri Tedenski tribuni in Tovarišu.

Leta 2009 je od predsednika republike Danila Türka prejel odlikovanje zlati red za zasluge za življenjsko delo na fotografskem področju in za velik prispevek k prepoznavnosti Slovenije.

Leta 2013 je prejel nagrado glavnega mesta Ljubljane, leta 2017 pa ga je predsednik države Borut Pahor odlikoval z redom za zasluge, ki ga je prejel kot soavtor v skupini ustvarjalcev akcije Slovenija moja dežela.

Bil je tudi prvi slovenski fotograf, ki je prejel nagrado World Press Foto, to se je zgodilo leta 1976. Prav tako je prejel nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado, Puharjevo plaketo za življenjsko delo in nagrado Consortium veritatis, najvišje slovensko priznanje za novinarsko delo, so še zapisali.

Iskreno sožalje družini in svojcem ter prijateljem je izrekel tudi predsednik republike Borut Pahor. “Hvala za vse njegove v fotografski objektiv ujete spomine, ki bodo za vselej del naše večnosti,” je zapisal na Twitterju in spomnil, da njegovo pisarno krasi Žnidaršičeva izjemna fotografija zastave, ki je zaplapolala na Triglavu ob razglasitvi slovenske samostojnosti. (STA, foto: m24.si)