Učence so rešili skozi okno

Na osnovni šoli Gustava Šiliha Velenje, podružnica Šentilj, je na delovno soboto potekala prava drama: sredi dopoldneva je namreč v šolski kurilnici prišlo do požara in ogenj je zajel šolsko poslopje. Klicu na pomoč, na številko 112, so se takoj odzvali gasilci in prvi posredovalci, ki so poškodovane rešili z mesta požara, nepoškodovane učence pa pospremili na varno. Šlo je, k sreči, za odmevno in odlično izpeljano vajo evakuacije, ki so jo gasilci na pobudo Silva Voha (PGD Šentilj pri Velenju) nadgradili še v večjo nenapovedano požarno vajo: »To je najboljši trening in vzgoja najmlajših, ki se naučijo pravilnega obnašanja in ravnanja v primerih, ko zazvoni alarm.«

Gasilci so dobili poziv, da je bil sprožen alarm, razlegel se je zvok sirene, na pozivnikih pa jih je čakalo obvestilo, da gori pri peči podružnične osnovne šole. Isti trenutek je bila javnost po radiu obveščena, da gre za vajo. Taka vaja je za učence prav posebno doživetje in otroci so jo po besedah vodje podružnice Darje Emeršič izjemno zavzeto spremljali: »Po evakuacijski poti smo se učiteljice in učenci brez panike, umirjeno in zbrano, uspešno umaknili na varno, z izjemo štirih učencev in učiteljice, ki so ostali ujeti v pritlični učilnici drugega razreda. Gasilci so tudi njih evakuirali, skozi okno.«
Največ pozornosti otrok je po besedah Darje Emeršič pritegnilo reševanje dveh ponesrečencev iz kletnih prostorov po stopnišču; prvi posredovalci so izvedli tudi zdravstveno oskrbo opeklin in poškodb. Da je bila vaja karseda resnična, je poskrbel tudi dim; otroci so morali vrata zatesniti z mokrimi brisačami.

Po končani gasilski vaji so člani PGD Šentilj pri Velenju vsem učencem in ostalim prisotnim predstavili gasilsko opremo in prikazali gašenje požarov z različnimi gasilnimi sredstvi.
Veliko šolske mladine je tudi sicer že vključene v lokalno prostovoljno gasilsko društvo in se z velikim veseljem udeležuje vaj in tekmovanj. S poučnim in profesionalnim prikazom in odzivom šentiljskih gasilcev so bili zadovoljni tudi zunanji opazovalci.