Tudi ženske bomo morale prispevati svoj delež

Jutri bo na ulicah, v trgovinah in drugih javnih mestih zagotovo videti več moških z rožico ali šopkom v rokah kot običajno. Na ta način namreč mnogi izkazujejo pozornost do svojih žena, mater in deklet ob 8. marcu – mednarodnem dnevu žena. Ob prazniku, ki na eni strani slavi dosežke žensk v svetu, na drugi strani pa opozarja na njihov (še vedno) neenakopraven položaj, je prav, da pobliže spoznamo pomembno vlogo, ki jo imajo tudi žene in partnerke županov.

Neca Dermol, žena velenjskega župana Petra Dermola, je kot diplomirana ekonomistka 24 let, celo delovno dobo, zaposlena na področju financ v TEŠ. V kolektivu je 10 % žensk. »Vodstvo nam, sodelavkam, ob 8. marcu vedno pripravi kakšno malenkost, nas počasti, in to cenimo. Sicer pa sem skromna in mi že mala pozornost veliko pomeni, dosti večji poudarek pa dajem temu, da mora biti ženska spoštovana vse leto.« To se ji zdi pomembno tudi zato, ker imata z možem hčerko in jo tako ozaveščata o vlogi žensk in seznanjata s tem praznikom. 8. marec se ji zdi pomemben, ker opozarja na vprašanja v zvezi z ženskami.

Janja Jevšnik, sopotnica šoštanjskega župana Borisa Goličnika, deli svoje misli in izkušnje o ženskah in njihovi vlogi v današnjem svetu. Njena prisotnost nosi težo, ki jo zna in jo bo zagotovo še bo uporabljala v korist skupnosti. Kljub temu da trenutno posveča veliko časa družini, ceni moževo podporo ter se zaveda pomena medsebojnega spoštovanja in dela v harmoniji. »Vselej in vedno velja, da je nova vloga zame prijeten izziv in priložnost.«

Metka Kopušar, žena župana Občine Šmartno ob Paki Janka Kopušarja, meni, da je prav, da ta dan zaznamujemo. »Moram sicer priznati, da ga sama na veliko ali posebej ne praznujem, sem pa vesela majhne pozornosti tudi na ta dan. Praznik je pomemben, saj vemo, kako je v praksi s trditvijo o enakopravnosti v naši družbi. Še vedno so razlike med nami in moškimi, nekje so večje, drugje manjše. Prepričana sem, da bo treba glede tega še marsikaj postoriti in da bomo morale tudi ženske prispevati svoj delež,« je ob srečanju s pritajenim nasmehom na ustnicah odgovorila na zastavljeno vprašanje, kaj ji pomeni 8. marec.

Celotne intervjuje si preberite v današnjem Našem času.