Tematska pot, namenjena druženju, izobraževanju in rekreaciji

Nabiranje in pridelava zelišč imata v Sloveniji dolgoletno tradicijo, dejavnost pa uvrščajo tudi med priložnosti za razvoj inovativne turistične ponudbe. Med ta prizadevanja sodi tudi mednarodni projekt »Ko zadišijo zeli …«, s katerim so v Občini Šmartno ob Paki zaključili pred nedavnim. Izvedli so aktivnosti na temo pridelave, predelave ter uporabe zelišč, pridobljena infrastruktura pa bo popestrila družabno življenje in marsikoga zvabila na katero izmed tematskih poti.

11 kilometrov dolga pot povezuje

»Gre za operacijo sodelovanja petih slovenskih in dveh bolgarskih LAS (lokalna akcijska skupina), ki jo je sofinanciral Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Občina Šmartno ob Paki, sicer članica LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, je v okviru projekta poskrbela za zasaditev zeliščnih korit, ureditev treh zeliščnih počivališč, postavitev številnih usmerjevalnih stebričkov, izdelavo panoramske table Šmartna ob Paki in razstave ter nakup štirih e-koles,« je povedala Amadeja Koren iz javnega zavoda Mladinski center Šmartno ob Paki, enega od partnerjev v projektu.

Tako so k že obstoječim tematskim potem v okolju dodali novo, Zeliščno pot. Dolga je 11 kilometrov, povezuje pa 10 zeliščnih korit, v katerih je zasajenih 10 različnih zelišč: materina dušica, vrtni timijan, škrlatna monarda, pehtran, dobra misel, ameriški slamnik, poprova meta, žajbelj, melisa in sivka. »Bistvo obiska zeliščne poti je ob telesni aktivnosti spoznati zelišča in njihovo zdravilno vrednost ter se naučiti pravilnega nabiranja in izdelave zeliščnega pripravka.«

Začetek poti je pri mladinskem centru v središču Šmartna ob Paki, njen konec pa na ekološki kmetiji Potočnik ‒ Poprask v Skornem, ki je tudi partnerica pri projektu. Seveda so možne različne kombinacije: v celoti peš ali s kolesom, prvi del po Šmartnem ob Paki, Rečici ob Paki in Malemu Vrhu peš in nato s kolesom do Skorna. »Pot je primerna za vse, saj lahko težje dostopne terene obiskovalci dosežejo z e-kolesi. Teh imamo v mladinskem centru zdaj že 6, možno pa je obiskati le določena zeliščna korita, odvisno od interesov.«

In kaj si vpleteni obetajo od zeliščne poti? »Več zanimanja tako domačinov kot tudi obiskovalcev Šmartna ob Paki. Želimo si, da bi se čim večkrat sprehodili po tej poti. Mladinski center je zadolžen za organizirano vodenja, pri čemer bodo udeleženci izvedeli marsikaj koristnega predvsem s področja nabiranja in predelave zelišč, zdravilnih učinkov zelišč, uporabe zelišč v kulinariki in kozmetiki in nasploh o naravi. Ob koncu poti bodo na delavnici izdelali pripravek iz na poti nabranih zelišč,« je še povedala Korenova.