Tea, obolela za koronavirusom, poziva k izolaciji

Šoštanj – 22-letna Tea, študentka, ki študira v Ljubljani, je ena od tistih, ki so zboleli za koronavirusom. Danes se iz domače oskrbe z deljenjem osebne zgodbe trudi ozaveščati ljudi o resnosti virusa ter nujnosti upoštevanja vseh preventivnih ukrepov.

Prvi simptomi okužbe so se pri Tei pojavili v četrtek, a je sprva suho grlo, kašljanje in glavobol pripisovala prehladu. Nato se je stanje začelo hitro slabšati in v petek je dobila vročino. V soboto popoldne je bilo znano. Test na koronavirus je bil pozitiven in morala je domov, kamor pa je bilo treba najprej priti. Na srečo ima vozniški izpit. Starša sta šla ponjo z dvema avtomobiloma, da se je z enim lahko sama peljala domov. Pred tem so preuredili njeno stanovanje v nadstropju, da je lahko šla naravnost vanj.

Domači v Florjanu hčerine bolezni pred sosedi niso skrivali. »Zelo tolerantni so. Mi pa striktno upoštevamo samoizolacijo, tako kot je predvidena. Ne družimo se z nikomer, nobenemu, tudi ko peljem psa na sprehod, se ne približam na manj kot dva metra,« pa pripoveduje mama Metka.

Mami ji z masko na obrazu in rokavicami na rokah prinaša hrano. Pusti jo na stopnišču. Ko Tea poje, posodo odloži na isto stopnišče, mama pa spet z masko in rokavicami … Posodo da takoj prati na 60 stopinj, kot je priporočljivo. Kadar se tušira gre v kopalnico, ki pa je na žalost skupna. Ko konča z njim, da prati perilo, ki ga je uporabila, odpre okno in to ostane odprto uro, dve ali več, da se prostor prezrači. Za tem pa spet mama z masko in rokavicami na razkuževanje.

Za to, da bi opisala, kako težko ji je ob hčerini bolezni, ne najde besed. »Ko sem izvedela, je bil to nepopisen šok. Za nekaj trenutkov sem izgubila glavo«. Zdaj ji je najtežje to, da je ne more stisniti k sebi. Ampak, jo še že bo.

Celotna reportaža se nahaja v Našem času (19. marec).