Študentje vstopili v novo študijsko leto

Na višješolskih in visokošolskih zavodih se začenja novo študijsko leto, tokrat v živo s tradicionalnimi dobrodošlicami univerz in študentskih organizacij. Študijski proces bo po dveh covidnih letih znova potekal nemoteno.

Na ljubljanski univerzi bodo novince pričakali s tradicionalnim Pozdravom brucem. Sprejeli jih bodo na Kongresnem trgu, v novo študijsko leto pa jih bo pospremil rektor Gregor Majdič. Pomembne informacije o študiju pa bodo bruci lahko izvedeli na 40 stojnicah 23 fakultet in treh akademij, kjer jih bodo sprejeli starejši kolegi študentske organizacije.

Novince mariborske univerze bo s tradicionalno dobrodošlico v študijsko leto pospremila mariborska študentska organizacija z informativno akcijo Dostop. Mapo z informacijskim gradivom Dostop bodo bruci prejeli ob prvem vpisu v sistem subvencionirane študentske prehrane. Hkrati jih bodo seznanili s številnimi aktivnostmi ter dogodki v jesenskem obdobju.

Dobrodošlico vsem študentom, še posebej brucem, pripravlja tudi primorska univerza v kampusu Livada, kjer bo študente nagovorilo vodstvo univerze, župani in predstavniki študentske organizacije. Nato bodo sledili sprejemi na fakultetah, na voljo pa jim bodo tudi vse informacije o študiju.

Novo študijsko leto se po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport začenja za približno 65.130 študentk in študentov na visokošolskem ter 10.000 na višjem strokovnem izobraževanju. Čisto prvo bo za nekaj manj kot 14.300 bruck in brucev ter za okoli 3500 študentk in študentov v višjem strokovnem izobraževanju (STA)