Stanje v Uniji: Ukrajina, zeleni dogovor, gospodarstvo, Kitajska ter umetna inteligenca

V letni razpravi o stanju v Evropski uniji so poslanci s predsednico von der Leyen razpravljali o dosedanjem delu Komisije in načrtih do volitev junija 2024.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je ob začetku razprave dejala: „Evropska unija je danes močnejša in enotnejša kot kdaj koli prej. Svet se spreminja in Evropa se mora prilagoditi in spremeniti skupaj z njim. Še naprej si moramo prizadevati, da bo naša Evropa prostor enakih možnosti, dostopa, blaginje – kjer lahko vsakdo doseže svoj potencial. Še naprej se moramo preoblikovati. Skrbi ljudi morajo vedno biti v središču vseh naših dejanj.“

Predsednica Komisije Ursula von der Leyen je dejala, da se je Unija močno spremenila, odkar je leta 2019 prvič predstavila svoj program, in dodala: „Izpolnili smo več kot 90 % političnih usmeritev, ki smo si jih zastavili“. V zvezi z zelenim dogovorom, tj. razogljičenjem evropske industrije in obenem ohranjanjem njene konkurenčnosti, je napovedala protisubvencijsko preiskavo glede kitajskih električnih vozil. „Moramo se braniti pred nepoštenimi praksami,“ je dejala. Opozorila je na pravičen prehod za kmete, družine in industrijo ter poudarila, da bo Evropa storila vse, kar je potrebno, da ohrani svoje konkurenčne prednosti. Napovedala je, da bo neodvisni odbor preveril konkurenčnost za vsako novo zakonodajo.

V zvezi z umetno inteligenco je Ursula von der Leyen dejala, da bo ta izboljšala zdravstveno varstvo, povečala produktivnost in pomagala pri obravnavanju podnebnih sprememb. „Prednostna naloga Komisije je zagotoviti, da se umetna inteligenca razvija na človeka osredotočen, pregleden in odgovoren način,“ in pozvala k ustanovitvi mednarodne skupine strokovnjakov, po vzoru Medvladnega foruma o podnebnih spremembah, ki bi usmerjala njen razvoj.

V zvezi z Ukrajino je napovedala, da bo Komisija predlagala podaljšanje začasne zaščite v Uniji za Ukrajince ter dodatnih 50 milijard evrov v naslednjih štirih letih za naložbe in reforme: „Naša podpora Ukrajini se bo nadaljevala.“ Govorila je tudi o pravni državi, širitvi, migracijah, odnosih med EU in Afriko, pobudi Global Gateway, podnebnih spremembah, prehranski varnosti in prihodnjem vrhu socialnih partnerjev.