Spomini na Šoštanjski in Velenjski bazen

Se spominjate dveh Šaleških bazenov, na katerih so prebivalci naše doline uživali v brezskrbnih in vročih poletnih dneh? Bazenov ni več, ostali pa so spomini. Nekaj teh sta zbrala Stanka Ledinek in Frenk Špiler iz Knjižnice Velenje, do konca julija pa si lahko razstavo o bazenih ogledate na osrednjem razstavišču v Velenjski knjižnici.
»Že nekaj let sva imela s kolegom v načrtu, da bova delala razstavo o naših legendarnih bazenih, Velenjskem in Šoštanjskem. Ljudi smo prosili, prispevajo svoje spomine in fotografije ter pomagajo pri zbiranju gradiva in odziv je bil kar velik. Največji problem je bil, da v tistem času ni bilo veliko fotoaparatov in ni dokumentiranih toliko spominov,« je povedala Stanka Ledinek.
»Vsi, ki so prispevali gradivo, so se spominjali, kako so se na bazenih zabavali, kako so se tam naučili plavati. Na Šoštanjskem bazenu so organizirali tudi koncerte, ljudje so se spominjali tudi legendarnega pomfrita, ki so ga prodajali ob bazenu.«
Avtorja razstave sta vanjo vključila vse spomine obiskovalcev bazenov, ki sta jih prejela, na razstavi pa lahko vidimo tudi stare razglednice bazenov in arhivske fotografije ter različne časopisne članke o bazenih. Veliko informacij o Šoštanjskem bazenu sta dobila tudi od Rajka Zaleznika, Šoštanjčana, ki rad brska po starih virih in ima zbirko fotografij in zapisov, povezanih s Šoštanjem.

V Šoštanju od leta 1965, v Velenju od 1971

Šoštanjski bazen je zgradila Termoelektrarna Šoštanj ob gradnji druge faze, odprli so ga leta 1965. Ogrevana voda je vanj prihajala iz TE Šoštanj, na bazen pa so prihajali obiskovalci iz bližnje in daljne okolice. Na razpolago so bili trije bazeni, ob bazenu pa so imeli prireditveni prostor, kjer so pripravljali razne koncerte in prireditve. Na bazenu so potekali tudi različna tekmovanja in plavalni tečaji. Leta 1993 so postavili tobogan, rekordno število obiskovalcev pa je bazen zabeležil na julijsko nedeljo leta 1977. Bazen so leta 2007 dokončno zaprli.
Zgodba Velenjskega bazena pa se je začela leta 1969, ko so začeli najprej z gradnjo notranjega, kasneje še z gradnjo zunanjega bazena. Oba so odprli leta 1971 na lokaciji pod vilo Herberstein. Letni bazen je v dolžino meril 50 metrov, vodo pa so ogrevali na 27 stopinj. Na priprave so prihajali plavalci iz bivših jugoslovanskih držav, tudi državne reprezentance. Danes v Velenju deluje samo notranji bazen, ki je bil že večkrat obnovljen.