Šoštanj, ki ga ni več

Šoštanj, 12. oktobra – Razstava Šoštanj, ki ga ni več, postavljena v Mestno galerijo Šoštanj v čas praznika Krajevne skupnosti Šoštanj, je nadaljevanje cikla projektov, ki govorijo o zgodovini Šoštanja in njegovi degradaciji. Ogledati si je mogoče petnajst manjših in štiri velike plošče, opremljene s fotografijami in vsebino, ki ponazarja zgodbe domov in prebivalcev preseljenih zaradi rudarjenja. Avtor razstave je Damijan Kljajič muzejski svetnik, oblikoval jo je Blaž Verbič.
Gradivo je Kljajič pridobival iz zasebnih zbirk in iz že objavljene literature. Na odprtju razstave, ki je bilo dobro obiskano, je med drugim povedal: »Šoštanj, ki ga ni več, je razstava, ki ponazarja mesto, ki se je moralo umakniti zaradi rudarjenja. Od železniške proge proti severu je pod šoštanjskimi Goricami zraslo novejše naselje z bloki, ki pa se zaradi izkopavanja premoga ni moglo več razvijati, del naselja pa je bil zaradi pokanja in ugrezanja že porušen. Tako so morali izseliti in porušiti skoraj 70 stavb v Novi ulici, Kajuhovi, Goriški, Staneta Rozmana, Matije Gubca, Koroški, Heroja Gašperja, Cankarjevi, Tekavčevi, Ljube Šercerja, Metlečah in eno celo v Topolšici. V začetku 21. stoletja je bil zavrnjen projekt odkopavanja pod Šoštanjem in proti Topolšici, zato se tam zdaj veliko gradi in so nekatere stavbe, namenjene za rušenje, zdaj zopet naseljene.«
Na dogodku je spregovorila direktorica Muzeja Velenje Tanja Verboten, v imenu drugega sodelujočega v tem projektu, Zavoda za kulturo Šoštanj, pa njegov direktor Kajetan Čop. Oba sta izrazila veselje nad sodelovanjem, čestitala avtorju ter se zahvalila vsem, ki so pripomogli k uspešni realizaciji. Učenca GŠ Velenje oddelek Šoštanj Vid Rožič in Klemen Ožbej sta poskrbela za lep glasbeni vložek, mnogi prisotni pa so s svojimi spomini prispevali k ponazoritvi dogodkov in dogajanja v času sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja.
Razstava bo na ogled do druge polovice novembra.