Sobota v znamenju Pilihovega memoriala

Foto: Emil Šterbenk

Sobota, 1. julija, bo v Šmartnem ob Paki minila tudi v znamenju Pilihovega memoriala – srečanja ljubiteljev starodobnih vozil v organizaciji tamkajšnjega AMD Društva ljudske tehnike. Letošnje bo jubilejno – 20. oziroma 10. odkar se tako imenuje. Minula leta je potekalo v Martinovi vasi ob železniški progi v Šmartnem ob Paki, letošnje bo na prireditvenem prostoru pri šmarškem Mladinskem centru. Začeli ga bodo ob 8.30, nadaljevali s panoramsko vožnjo in obiskom Centra varne vožnje na Vranskem, na prizorišče prireditve v Šmartno ob Paki pa se bodo vrnili ob 13. uri. Srečanje bodo sklenili s podelitvijo pokalov in možnostjo ogleda muzeja Tehnične kulture po 2. svetovni vojni v domačem kraju. Organizatorji in predsednik društva Slavko Šket so prepričani, da bodo obiskovalci dogodka tudi tokrat imeli kaj videti.

»Zadnja leta smo na Pilihovih memorialih namenili pozornost starodobnikom in vožnji z njimi, letos pa se bomo osredotočili predvsem na prometno varnost,« je povedal Slavko Šket.

V AMD Društvo Ljudska tehnika Šmartno ob Paki radi povedo, da sodi društvo med starejše tovrstne v Sloveniji. Na seznamu Avto-moto zveze Slovenije je od leta 1947. Kot pravijo njegovi zagreti člani so vsa ta leta preživeli, ker so se sproti prilagajali družbenim, tehniškim in še kakšnim spremembam. Po besedah sogovornika so njihovi predhodniki začeli med ljudmi sejati tehniško kulturo in znanje o prometu, njihovi nasledniki pa s tem že več kot tri četrt stoletja nadaljujejo. »Če je od začetka šlo za seznanjanje ljudi s prometom in prometnimi sredstvi, je zdaj naša pozornost usmerjena predvsem v dviganje ravni prometne kulture,« je še dejal Slavko Šket.