Smo na zeleni prehod pripravljeni?

Ob potrditvi Programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji je Velenje 19. januarja gostilo konferenco o prestrukturiranju Savinjsko-šaleške regije. Državni sekretar v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko mag. Marko Koprivc je ob tem dejal, da bo na voljo dobrih 250 milijonov evrov, od tega 70 odstotkov za Saša regijo, celoten program pa je težak 3,25 milijarde evrov. »Idej, želja in potreb je veliko, kar je na nek način dobro. Sredstev iz evropskega sklada za pravični prehod za realizacijo vseh seveda ni dovolj, zato bo treba poiskati še druge vire, tudi državne in pritegniti zasebne investitorje.«

Koprivc je v uvodu povedal, da je naloga vseh pristojnih s kakovostnimi projekti prispevati k temu, da bo prehod premogovniških regij za vse ključne deležnike čim lažji in v korist vseh prebivalcev v regiji ter da sredstva, ki so na voljo, čim bolj smiselno uporabijo. Napovedal je prve razpise v marcu.

Župan MO Velenje Peter Dermol je poudaril, da se v Šaleški dolini vsi zavedamo, da je prišel čas, ko je treba spremeniti način razmišljanja. »V velenjski občini čutimo in negujemo odgovornost do okolja in skupnosti. Če bomo med ljudmi ustvarili prepotrebno zaupanje, bo vse spremembe v sklopu procesa prestrukturiranja veliko lažje izvesti. Na prehod smo pripravljeni, saj smo pripravili strateške načrte, programe, identificirali projekte, organizirali konference in ozaveščali javnost, vse s ciljem, da bomo čim bolj pripravljeni. Načrtujemo, da bomo letos za vse projekte pripravili projektno dokumentacijo, prihodnje leto pa šli v realizacijo.«« je poudaril župan.

Iskati bo treba tudi dodatne finančne vire, saj sredstev za vse projekte ne bo dovolj. Denarja res ni veliko, če vemo, da je bilo v Saša regiji evidentiranih za 2,1 milijarde evrov projektov, kar delno kaže na velike potrebe po posodobitvi in napredku, na drugi strani pa na velikopotezno željo po gradnji novega mesta Velenje.