Slovenija v EU postavlja zgled

Pri lipi samostojnosti se je v četrtek, 22.6.2023 zvečer odvila osrednja občinska slovesnost ob dnevu državnosti. Kulturni program z domoljubno vsebino, s čaščenjem domovine in čestitkami za njen rojstni dan so izvedli učenci in učitelji Osnovne šole Gustava Šiliha Velenje, vokalna skupina Cvetke, Ditka Volk in Zlata Gril.

Najprej so častno stražo postavili praporščaki, zbrane goste in občane pa je nagovoril poslanec evropskega parlamenta Matjaž Nemec. Njegovo glavno sporočilo ob prazniku je bilo namenjeno Sloveniji in Velenju. Povezal je praznik dan državnosti na eni strani in obdobje prestrukturiranja Šaleške doline in dejal, da je v obeh simbolika pogleda naprej. »Decembra 1990 se je slovenski narod združil kot nikoli prej, 25. junija 1991 pa smo sprejeli deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti,« je dejal in preletel zgodovinske dogodke tistega časa.

Ter še: »Že po trinajstih letih smo si zagotovili vstop v Evropsko unijo in v njej smo prepoznavni kot zanesljiv partner, ki ne le sledi večjim članicam, ampak postavlja zgled varovanja okolja, podjetniške in znanstvene inovativnosti ter močnega regionalnega povezovanja. Ta pa je mogoč samo z močnimi in povezanimi lokalnimi skupnostmi, ki razumejo klic časa po zeleni preobrazbi, skrbi za zdravje in razumejo nujnost socialne kohezivnosti. Vaša, Mestna občina Velenje, je zgled tega, kaj pomeni močna, povezana in k ljudem naravnana skupnost. Globoko vrasle korenine rudarstva so generacije rodov pospremile v življenje, ki terja predvsem trdoživost, solidarnost ter skrb za nam najbližjega, za sočloveka. Te vrednote v MO Velenje postavljajo nove cilje,« je dejal.

Kot evropski poslanec je zagotovil, da se dober glas Velenja sliši tudi v Bruslju. V izjavi za medije je poudaril močan pozitiven vtis, ki ga je predstavitev izpeljanih aktivnosti in načrtov glede prestrukturiranja naredila na Dnevu Velenja pri Evropski komisiji. »Predvsem jih je navdušila vizija. To je mlada in progresivna Slovenija, zato moramo iz sebe izvleči vse najbolj pozitivno in najboljše, kar imamo, in tega imamo veliko. Zelo sem ponosen na takšne občine in takšne župane. Ni Velenje edino takšno, je pa eno od najboljših.«

Ob prazniku je domovini in Velenju čestital tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in pri tem predvsem poudaril, da bodimo ponosni na Slovenijo in Velenje. »Ko se ena zgodba konča, je čas za novo zgodbo ali nadgradnjo prejšnje. Prepričan sem, da je pred Slovenijo in tudi pred Velenjem lepa prihodnost, ki bo polna izzivov. Kot skupnost znamo premagovati nepričakovane izzive, in tudi tokrat bo tako.«