Skupaj stopimo v svet

Zavod za turizem Šaleške doline je pod imenom Stopimo skupaj v svet začel prirejati dogodke, s katerimi bogatijo turistično ponudbo Šaleške doline, njihov namen pa je tudi, da s pomočjo zunanjih sodelavcev turistično destinacijo približajo lokalnemu prebivalstvu in ponudijo nekaj več.
Februarja sta Breda Čopi, predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije in nekdanja podpredsednica Svetovne zveze gojiteljev vrtnic, in Simon Ogrizek, predsednik Sekcije slovenskih cvetličarjev in voditelj mednarodne cvetličarske organizacije Florint, odprla vrata v čarobni svet vrtnic. Obiskovalci njunega predavanja v Vili Bianci so imeli priložnost spoznati različne sorte vrtnic z vsega sveta, vključno s tistimi, ki so doma v Sloveniji, ter se poglobiti v zgodovino in dišeče čare teh kraljic vrtov, znanih tudi kot preprosto – rože. Znano je, da so neveste ob poroki prinašale vrtnice v novi dom, kjer so simbolizirale ljubezen in srečo.

»Zame predstavljajo bistvo mojega življenja in mojega poklica. Kot diplomirana inženirka hortikulture se že dolgo posvečam delu z vrtnicami, ki zaokrožajo in nadgrajujejo vse vidike mojega dela. Z vrtnicami se srečujem na različnih dogodkih, na katerih pogosto vodim tudi delavnice, zato smo se odločili, da stopimo v čarobni svet vrtnic tudi v Velenju.
Moje delo vključuje tudi ustvarjanje vrtov, pri čemer se osredotočam na nežne, pastelne in bele barve, ki so mi še posebej pri srcu. Rožniki, parki in vrtovi so zame prava umetnost narave. Vsak korak v rožnem vrtu je kot korak v galerijo naravne umetnosti. Vstopite v park in odkrijte lepoto in umetnost, ki ju ponuja narava,« priporoča Čopijeva.
Simon Ogrizek pa pravi, da vrtnice predstavljajo nepogrešljiv element v umetnosti dekoriranja ter trajno prisotnost v cvetlični estetiki. »V Velenju je več nasadov vrtnic, ki bogatijo mestno okolje, zato je pomembno, da javnost izve več o njihovi zgodovini in vlogi v dekorativni umetnosti. Svoje znanje o vrtnicah hočem deliti z javnostjo, saj tako gradimo kulturo cvetja. Osredotočamo se na to, kako vrtnice uporabiti v različnih kontekstih – katere vrste so primerne za rezanje, kako jih prenesti in uživati v njihovem čaru v domačem okolju ter kako jih vključiti v vsakdanje življenje.«

Alenka Kikec, direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline, je predstavila naslednja srečanja v Vili Bianci: »7. marca pripravljamo dogodek, namenjen ženskam – Ali obleka naredi človeka? Gostja bo Lea Pisani. Gre za poseben dogodek, na katerem bomo skupaj praznovale moč ženskosti in se posvetile pomenu individualne podobe.
4. aprila bomo s Keramiko Bahor stopili v svet lončarstva. Na dogodku bomo razkrili vsak korak od gline do umetnine. Naš gost bo Igor Bahor, pogovor pa bo moderirala Jana Bahor. Spoznali bomo Igorjevo največjo strast, arheološke replike. Poleg tega bomo izvedeli tudi več o njunih potovanjih, na katerih sodelujeta z lokalnimi lončarji – potovali bomo od Zanzibarja do Jamajke in tudi do Balija. Popotovanja dokazujejo, da lončarjev ne omejujeta ne čas in ne prostor.
V maju se bomo podali v svet čebel, saj imamo v Šaleški dolini najstarejšega čebelarja Franca Čanča in najboljšega mladega chefa Evrope Boštjana Volka, ki bosta združila moči,« našteva Kikčeva.

Zavod za turizem Šaleške doline bo pod okriljem Slovenske turistične organizacije destinacijo Šaleška dolina predstavljal na Mednarodnem sejmu turizma v Beogradu, Berlinu in Celovcu. »Največji turistični sejem v Beogradu bo letos trajal od 22. do 25. februarja. Že več kot 40 let ohranja tradicijo in izpolnjuje svetovne poslovne standarde ter gradi partnerske odnose z razstavljavci in poslovnimi obiskovalci. Popotniškim navdušencem razstavljavci ponujajo številne atraktivne destinacije, ki jih predstavljajo skozi zanimiv in pester program.«