Šestdeset let šole Mihe Pintarja Toleda

Velenje – Osnovna šola Mihe Pintarja Toleda Velenje se ponaša s slovesom prve šole v Velenje. Njeno ime nosi spomin na španskega borca, partizana in narodnega heroja Miha Pintar Toleda, ki je preminil 3. junija leta 1942 v Lokovici pri Šoštanju kot komandir Pohorske čete.

Temeljni kamen prve šole v Velenju je bil slovesno položen 31. avgusta leta 1953. Novembra leta 1955 so bile zgrajene prve štiri učilnice, ki so bile neogrevane. Pouk je v njih potekal v dveh izmenah. Pouk je potekal tudi na stari šoli in še v dveh prostorih izven šolske stavbe. Dela na šoli so se nadaljevala vse do šolskega leta 1961/1962, čeprav je osnovna šola Mihe Pintarja Toleda svojo svečano otvoritev doživela že 25. maja leta 1960.

V sporočilu za javnost je ob tem jubileju ravnatelj šole Sebastijan Kukovec zapisal:   “Na današnji dan, pred 60 leti se je začela pisati čudovita zgodba znanja, radosti in otroškega veselja na šoli Mihe Pintarja Toleda Velenje. Za ta praznični teden so skozi celotno šolsko leto načrtovali in pripravljali dogodke, ki naj bi se zgodili v tem tednu, pa nam je Virus Covid-19 preprečil izvedbo praznovanj, kot si jih šola zasluži in želi. Pa vendar MPT-jevci se ne damo. Osrednja prireditev ob zavidljivem jubileju bo prestavljena na jesenski čas. Učitelji in učenci pa smo v počastitev rojstnega dne šole pripravili nekaj drugačnega, nekaj našega:”

https://youtu.be/ve4OEpDpJ-8