Šaleška jezera so raj za živali in – fotografe

Eno od naslovnic Našega časa je februarja krasila fotografija beloličnih gosi, ki so letos izjemoma »pristale« na Šoštanjskem jezeru, njihovo potepanje na vodi in ob njej pa je v svoje objektive ujelo precej lokalnih fotografov in tudi fotografov od drugod, fotografijo na naslovnici pa je posnel velenjski fotograf Dejan Part.

»Fotografiram divje živali okrog jezer, največ na in ob Velenjskem in Škalskem jezeru ter po celi Sloveniji,« se je uvodoma predstavil. »Pred kratkim so k nam priletele tri bele belolične gosi. Po zadnjih podatkih Društva za opazovanje in proučevanje ptic (DOPPS) naj bi te gosi priletele z Irske. Približno 14 dni smo jih imeli na Škalskem jezeru,« pojasni ta dogodek.

Je fotograf samouk in se je za fotografiranje navdušil, ko je velikokrat hodil okrog Velenjskega jezera in opazoval živali. »Preden sem zagrabil fotoaparat, sem živali gledal z daljnogledom in opazoval njihovo življenje v naravi. Prve »korake« v fotografiranju sem tako naredil na Velenjskem jezeru in letos bo minilo deset let, odkar v divjini fotografiram živali,« pripoveduje Dejan.

Dobra oprema in potrpljenje

Vsaka fotografija ga vabi, da je še boljši. Največ fotografira ptice, posebej tiste, ki ne živijo ves čas pri nas, temveč priletijo s severa ali gredo z juga na sever, na območju šaleških jezer pa se ustavijo za krajši čas.
»Trije fotografi smo povezani in raziskujemo po velenjskem jezerskem območju in drug drugega obvestimo, če opazimo kaj zanimivega.« Seveda je poleg dobrega fotoaparata treba za dobro fotografijo živali v naravi treba imeti še kaj primerne opreme. »Fotograf, ki dela v divjini, mora imeti šotor, maskirno obleko, ob fotoaparatu pa še najboljše objektive, takšne za slikanje živali. Ti so večjega dometa, da lahko žival opazuješ in fotografiraš z večje razdalje in je pri tem ne motiš. Na opazovanje je treba priti v mraku in se v šotoru zamaskirati, preden vzide sonce. Čakaš lahko tudi nekaj ur, vsekakor pa se v močnem soncu in vročini ptice umaknejo v senco, v grmovje, in potem je primeren čas lahko šele zvečer, ko se znova pojavijo,« nas pouči Dejan.

Vsako opazovanje ptic je izjemen dogodek, nekateri pa izstopajo. Tako opiše dogodek, ki se mu je zgodil pred štirimi leti v ormoških lagunah. »Tam sem pet mesecev čakal na ptico brkato sinico. 22. decembra se mi je nasmehnila sreča in se je prikazala. Prišla je na kakšnih deset metrov bližine in naredil sem okoli 1.000 fotografij. Bil sem tako srečen, da so mi od sreče tekle tudi solze.«

Spoštujmo naravo, dajmo živalim mir

Za letos je njegova velika želja, da bi v Velenju pripravil razstavo svojih fotografij ob 10-letnici fotografiranja, odločil pa se je že, da bo začel s fotografiranjem makro živali. To ga res zanima, pravi, gre pa za živali, ki so velike samo centimeter ali pol centimetra. »Za to je potrebna spet drugačna oprema in sem jo nabavil.«
Načrtov ima še več, a za nekatere bo moral navdušiti še koga in dobiti soglasja ter podporo. »Pred tremi leti sem postavil ob Velenjskem jezeru 51 gnezdilnic in naslednje leto so bile vse polne velikih in malih sinic, plavčkov, brglezov. Zelo je bilo pestro in vesel sem bil, da ima vsaka žival svoj dom. Lani sem izvedel, da gre čez Velenje zelena pot in imam idejo, da bi na tem območju uredili red in poskrbeli za miren življenjski prostor za ptice v zimskem času.

Pripravljen sem znova postaviti več gnezdilnic za različne ptice. Postavili bi tudi klopi, da bi ljudje lahko v miru posedeli in opazovali ptice, kako se spreletavajo, »hodijo« v svoj dom in skrbijo za naraščaj, ter uživali v njihovem petju,« poln navdušenja razlaga fotograf, ki bi bil z veseljem skrbnik tega prostora. Ko ga poslušaš, kako zavzeto pripoveduje o dogodkih z opazovalnic, ko občuduješ ptice in druge živali na njegovih fotografijah, ga ni treba vprašati, zakaj to počne, kaj ga vleče.
»Glavno sporočilo vsega, kar počnem in bi še rad naredil, je, da je pomemben naš odnos do narave. Sem ljubitelj narave in živali in bi s svojo dejavnostjo rad ljudem sporočil, kako se morajo v naravi obnašati. Nenazadnje se narava do nas obnaša, kot se mi do nje. Zato bi rad ljudem sporočil, naj spoštujejo naravo in živali in naj jih ne motijo v času gnezditve. Na Velenjskem in Šoštanjskem jezeru je veliko različnih rac, ki gnezdijo od marca do septembra. Naj ljudje uživajo v opazovanju živali, ker je narava res lepa!« sklene Part.