Šah nima starostnih omejitev

Edini turnir v hitropoteznem šahu na območju Šaleške doline so v Šahovskem društvu Šentilj združili s praznovanjem 10. obletnice društva in krajevnim praznikom. Turnirja za pokal KS Šentilj se je udeležilo 27 šahistov in dve šahistki s širšega celjskega, šaleškega in koroškega območja: Črne na Koroškem, Slovenj Gradca, Griž, Sela, Nove Cerkve, Šoštanja, Žalca in Velenja. Pisana druščina, najmlajši med njimi je imel 32, najstarejši pa kar 82 let, je napela male sive celice in prinesla zmagovalca: tokrat je 1. mesto osvojil Fikret Šahinovič iz Črne, tik za petami ga je lovil Ivan Lorenčak (Griže), tretji pa je bil njegov sokrajan Radovan Krajnc.

Šahovsko društvo Šentilj je med aktivnejšimi na tem območju, saj se njegovi člani redno, vsak ponedeljek srečujejo pri igri šaha in po besedah predsednika Ivana Dražnika letno sodelujejo na kar 20 turnirjih: »Letošnji turnir, za katerega so sredstva prispevali KS Šentilj, MO Velenje in Veplas, je imel tudi dobrodelno noto. Tekmovalci so s prostovoljnimi prispevki zbrali 149 €, ki smo jih 6. septembra že predali Rdečemu križu Dravograd za pomoč pri odpravljanju posledic katastrofalnih poplav.«

Na vprašanje, ali je šah šport, zabava ali trening za možgane, Dražnik hudomušno odgovori: »Je, gotovo je to šport, je pa tudi napenjanje možganskih mišic, ki starejše dolgo ohranja miselno vitalne!«

Ta kraljevska namizna igra na igralni deski s 64 črno-belimi polji za dva igralca, od katerih ima vsak 16 figur, ponuja neizmerno število možnih kombinacij. Cilj je matirati nasprotnega kralja. Je odlično orodje v boju proti demenci, predvsem pa razvija in ohranja logično razmišljanje, vztrajnost, bojevitost, uri spomin in spodbuja socializacijo. Dobra plat šaha je, da igra nima starostnih omejitev. In koliko potez je potrebnih za zmago? »Zmagati se da že v tretji potezi! Lahko pa se igra tudi do 180 potez. Pri hitropoteznem šahu, ki smo ga na turnirju igrali mi, obstaja časovna omejitev, in sicer 10 minut,« pojasni Ivan Dražnik.

Priljubljenost šaha pri mladih sicer sorazmerno s porastom in uporabo sodobnih digitalnih naprav pada, kar je škoda, meni Jure Sovinek, predsednik Krajevne skupnosti Šentilj.