Sadike vrtnic izberemo skrbno

Ko se odločamo za sajenje vrtnic, je zelo pomembno, da jih posadimo dovolj globoko, da je cepljeno mesto pod zemljo, za razliko od drugih drevnin, kjer mora biti cepljeno mesto nad zemljo. Če načrtujemo nove zasaditve celotnega vrta, dela vrta ali le posamezne rastline, je zdaj ravno pravi čas za sajenje. Vrtni centri in drevesnice imajo že pestro ponudbo rastlin v loncih. Za sadike z golimi koreninami, kot najpogosteje sadimo sadne sadike in vrtnice, pa bomo morali še nekoliko počakati.
Sadike z golimi koreninami in sadike v loncih morajo imeti vsaj dva ali tri močne poganjke in zdrav koreninski splet, ki je sorti primerne velikosti glede na nadzemni del, listi pa morajo biti zdravi. Če kupujemo vzpenjavko, preverimo, ali so poganjki zdravi in dolgi vsaj 30 cm. Pri debelnih vrtnicah izberemo enakomerno razrasle, saj bo rastlina posajena tako, da bo z vseh strani na očeh. Deblo mora biti ravno, vendar je sprejemljivo tudi krivo. Če so zime ostre, jih sadimo zgodaj spomladi.

Sadike pred sajenjem namočimo v posebno mešanico

Pomembno je, da sadike pred sajenjem pripravimo tako, da porežemo poškodovane ali polomljene korenine in jih za nekaj ur namočimo v mešanico 1/3 gnoja in 2/3 vode in ilovice, zaradi boljšega oprijema zemlje ob sajenju.  Širina in globina sadilne jame sta odvisni od velikosti koreninskega sistema – korenine morajo biti naravno razprostrte in nikakor usločene navzgor. To zagotovo povzroči propad sadike.
Čas spomladanskega sajenja je odvisen od temperature tal in vlage, saj moramo počakati, da tla niso zmrznjena in premokra. V tem času pa se jeseni sajene rastline že pridno prebujajo in že razvijajo koreninski sistem.
Če imamo peščena tla in sušno rastišče, gredo z vrtnicami poglobimo, da ujamemo nekaj več deževnice, ki se bo stekla v gredo. V kolikor je zemljišče bolj mokro, celotno gredo nekoliko dvignemo in tako povzročimo odtekanje presežka vode.

Sadiko je nekoč k hiši prinesla nevesta

V slovenski zgodovini je znano, da je nekoč nevesta, ki je prišla v možev dom, vedno s seboj prinesla rožo – vrtnico, ki jo je posadila in tako se je prenašala ta zgodovina vrtnic.
Pa lahko sadimo vrtnico na isto mesto, kjer je že prej rasla? Da, vendar šele po 3 letih ali pa moramo menjati celotno zemljo do globine 60 cm.