S potovalno lekarno do brezskrbnega dopusta

Poletni dopusti so v polnem zagonu. Ne glede na trajanje in izbrani cilj se je za na pot treba dobro pripraviti. Ker smo med potovanjem pogosto izpostavljeni različnim situacijam, ki lahko vplivajo na naše zdravje, kot so sprememba okolja, podnebja, hrane in vode, fizična aktivnost, potencialna izpostavljenost nalezljivim boleznim ter morebitne manjše poškodbe ali druge nepričakovane težave, je treba poskrbeti za ustrezno potovalno lekarno.

Še pred začetkom priprave poskrbite za ustrezno urejeno zdravstveno zavarovanje (ne pozabite zdravstvene kartice) in morebitna dodatna zavarovanja, cepljenja, potrdila in podobno. Za daljša potovanja je priporočljivo, da se o morebitnih ukrepih pozanimate na pristojnih ustanovah.

Ravnanje s potovalno lekarno

Potovalno lekarno si pripravite v torbici, ki je čimbolj zavarovana pred zunanjimi vplivi (svetloba, vlaga) in ni dostopna otrokom. Da bi zagotovili optimalno temperaturo shranjevanja zdravil med potovanjem, imejte torbico z zdravili v osebni prtljagi. Tako bo tudi vedno na dosegu roke. Zdravila hranite v njihovi izvirni embalaži, skupaj z navodili za uporabo, in poskrbite za njihov ustrezni rok uporabe. Posebej bodite pozorni na zdravila, za katera je predviden poseben način shranjevanja. O zdravilih na recept, ki jih redno jemljete, se prej posvetujte z zdravnikom; preverite, če je zanje potrebno posebno potrdilo za prenos preko meje, in poskrbite, da vam zdravil na dopustu ne zmanjka.

 Kaj gre v osnovni paket?

Paket prve pomoči mora vsebovati sterilne obveze, gaze, obliže, povoje, elastični povoj, razkužilo, škarje in termometer. Vaš sopotnik naj bodo tudi zdravila proti prehladu (npr. pri vnetem in bolečem žrelu), zdravilo za pomiritev kašlja, pripravki za odmaševanje nosu in zdravila proti povišani telesni temperaturi in bolečinam. Priporočljiva so v taki obliki, ki omogočajo njihovo uživanje brez vode in jih lahko raztopimo v ustih ali jih žvečimo. Za otroke svetujemo sirupe ali svečke.

Med najbolj aktualnimi so tudi zdravila proti prebavnim težavam (zaprtje, driska). V primeru zastrupitve s hrano ali pijačo sta med primernejšimi medicinsko oglje ali silicijev gel v priročnih vrečicah za na pot. Poleg probiotikov je priporočljivo s seboj vzeti tudi rehidracijski prašek, ki ob driski, bruhanju pa tudi v primeru povečanega znojenja nadomešča izgubljene elektrolite in preprečuje dehidracijo. Pogosta težava je tudi zaprtje. Pri tem svetujemo odvajalo. Tablete za filtriranje vode lahko v veliki meri omejijo nevarnost prebavnih težav ali celo zastrupitve na rizičnih območjih.

Veliko oseb potrebuje tudi zdravila proti alergijam. Alergijske reakcije na koži lajšajo tudi določeni geli oz. mazila. Potovalna lekarna naj vsebuje še tablete proti potovalni slabosti, varovalne pripravke za sončenje (kreme s primernim zaščitnim faktorjem) in nego po sončenju ter nego opeklin, repelente, pripravke za odpravljanje težav po pikih in zdravila v primeru okužb spolovil in sečil ter pripomočke za ustno higieno.