S čim ste se pa vi igrali?

Atrij Velenjskega gradu je pokal po šivih, ko se je na odprtju razstave Igre moje mladosti zbralo veliko obiskovalcev, ljubiteljev starih iger in igrač. »Gre za medmuzejsko razstavo, ki je bila leta 2016 zasnovana v Goriškem muzeju, nato pa je potovala po Sloveniji in bila dopolnjena v Notranjskem muzeju Postojna, Pokrajinskem muzeju Koper in Muzejih radovljiške občine,« je povedala Alma Javornik, kustosinja pedagoginja v Muzeju Velenje in avtorica velenjske razstave.

»Pri nas smo razstavi dodali igrače iz depoja Muzeja Velenje in tudi tiste, ki so jih posebej zanjo prispevali prebivalci Šaleške doline. Dobili smo nekaj zanimivih igrač, še posebej veseli pa smo bili zgodb, ki so jih spremljale. Razstava je zanimiva, ker je vsak muzej, kjer je gostovala, dodal delček igrač in iger iz njihove regije oziroma kraja. Razdeljena je na več sklopov in predstavlja konstrukcijske igrače, računalniške igre, stare igrače, fantovske in dekliške igrače, predstavljenih je tudi več iger, s katerimi so se v prejšnjem stoletju igrale različne generacije otrok.«

Na odprtju je bil tudi avtorj idejne zasnove razstave, kustos pedagog Goriškega muzeja David Kožuh. »Namen razstave, ki smo jo zasnovali v Goriškem muzeju, je bil, da obiskovalci vidijo stare igrače in da se navdušijo nad igranjem starih iger. Zamisel o razstavi je nastala ob premišljevanju, ob katerih predmetih lahko starši oz. stari starši otrokom razlagajo svoje izkušnje, otroštvo. Mi smo razstavo pripravili in je bila v našem muzeju občasno na ogled, potem pa je na pobudo Notranjskega muzeja šla tja kot gostujoča razstava v malo manjšem obsegu.« Takrat se je porodila ideja, da razstava postane medmuzejska in da potuje po muzejih in galerijah po Sloveniji.