Regrat ni le za v solato

Regrat je že pognal dolge liste, polne vitaminov in mineralov, ki koristijo našemu telesu. Dober je predvsem zaradi grenčin in snovi,
ki spodbujajo delovanje žolča in jeter, preizkušeno ljudsko zdravilo, s katerim si zlasti v pomladnem času okrepimo zdravje.

Regratove lučke

Navadni regrat (Taraxacum officinale) ali mlečec je zeljnata travnica, ki raste po vsej Evropi, najdemo pa jo tudi v nekaterih delih Azije. Rastlina raste na travnikih in ob poteh. Ima značilne globoko narezane liste in votla gola stebla z rumenimi cvetnimi koški. Cveti v drugi polovici aprila. Iz cvetov se razvijejo značilne puhaste krogle iz plodov s svilnato dlakavo kodeljico, s pomočjo katere jih naokrog raznaša veter.
Pri regratu je za uživanje primerna skoraj vsa rastlina. Še posebej uporabni so zeleni listi, ki se (za razliko od cvetov in korenin) ne uporabljajo le v zdravilne namene, temveč tudi v kulinariki. Regratovi listi se nabirajo v času pred cvetenjem rastline. Pri nas je sezona nabiranja regratovih listov navadno od začetka marca do sredine aprila. Regratovi cvetovi se nabirajo od sredine aprila do konca cvetenja, korenine pa med majem in junijem ali med avgustom in oktobrom.

V pomoč ženskam pri hormonskem ravnovesju

Regrat nabiramo že stoletja, če ne tisočletja, zmeraj z enakim razlogom. Za pripravo okusnih kulinaričnih dobrot ter zaradi vseh koristnih snovi za naše zdravje, ki jih vsebuje. Velja za dobro znano in preizkušeno ljudsko zdravilo, s katerim si zlasti v pomladnem času okrepimo zdravje.
Regrat spodbuja jetrne sposobnosti in odvajanje odvečnega estrogena iz telesa. V pomoč bo tudi ženskam, ki jih mučijo težave s hormonskim ravnovesjem (endometrioza, ciklične bolečine v dojkah …).

Hranilna in krepilna rastlina

Je hranilna rastlina, pri kateri v kulinarične in zdravilne namene uporabimo vse dele. Listi vsebujejo predvsem fruktozo, inulin, grenčine, fenolno kislino, sterole, kalijeve soli, flavonoide in kumarin. Podobne snovi so v koreninah. Med vitamini izstopajo predvsem vitamin A, B in C, bogat pa je tudi s kalijem. Holin vpliva na presnavljanje maščob in delovanje živčevja.

Grenčine imajo diuretične lastnosti in pripomorejo pri zastajanju vode v telesu, motnjah v delovanju ledvic in težavah z mehurjem. Regrat blagodejno deluje tudi na jetra in pomaga uravnavati raven estrogena v telesu. Cvetovi so bogati predvsem s karotenoidi, medtem ko je v belem mlečku, če regratu odtrgamo cvet, največ taraksina, ki je odgovoren za grenkobo in diuretično delovanje.

V zdravilne in kulinarične namene regrat nabiramo od marca do konca maja, ko začne cveteti. Liste nabiramo predvsem spomladi, korenine pa vse leto. Te posušimo in uporabimo za pripravo čajev. Včasih so jih uporabljali podobno kot cikorijo, za pripravo kavnega nadomestka.
V skladu z rezultati raziskav iz leta 2001 bi regrat v prehrani lahko koristil sladkornim bolnikom. Na živalih opravljena testiranja so namreč dokazala, da se pri živalih, ki uživajo regrat, raven sladkorja v krvi znatno zniža. Z naravnimi regratovimi pripravki zeliščarji učinkovito blažijo težave revmatičnih bolnikov.

Izjemen pri razstrupljanju telesa

Je odličen diuretik, kar pomeni, da žene na vodo in pomaga pri razstrupljanju. Spodbuja tudi odvajanje blata in izločanje žolča. Priporočajo ga pri težavah z revmo, v ljudski medicini se uporablja pri zastoju seča in ledvičnih kamnih. Učinkovit je pri prebavnih motnjah in zaprtju zaradi slabega izločanja prebavnih sokov, saj pospešuje delo izločevalnih žlez.
V kulinariki regrat najpogosteje uporabimo za pripravo solate, kjer uporabljamo predvsem liste in neodprte cvetne popke. Slednje je škoda kuhati ali kako drugače obdelovati. Da bi omilili nekaj grenčine, mu dodajamo popečene ocvirke ali slanino ter topel krompir. Starejše liste uporabljamo predvsem za pripravo juh, omak in sveže stisnjenih smutijev. Lahko jih blanširamo, zgolj poparimo z vrelo vodo in zabelimo z oljem in česnom. Liste in cvetove lahko tudi skuhamo in pripravimo podobno kot špinačo.