Reformacija je sinonim za pogum

V Knjižnici Velenje je v četrtek zvečer potekala proslava ob dnevu reformacije. Številni gostje so napolnili preddverje knjižnice in prisluhnili izjemnemu programu, ki so ga zasnovali učitelji in učenci osnovne šole Livada. Recitirali, zapeli in zaigrali so pesmi znanih slovenskih pesnikov iz različnih obdobij ter s tem pokazali bogastvo in moč izraznosti slovenskega jezika. Program so sklenili sodobno – z raperskim nastopom Trkaja.

Osrednji govornik je bil dr. Ambrož Kvartič, etnolog in kulturni antropolog, ki je pomen dneva reformacije in dosežkov Primoža Trubarja in sodobnikov za slovenski jezik izpred skoraj 500 let ponazoril z letošnjim Frankfurtskim knjižnim sejmom, na katerem je bila osrednja gostja Slovenija oziroma njeni mojstri pisane besede.

Knjige je poimenoval kot opredmeteni del intelektualne svobode in četudi so v različnih zgodovinskih obdobjih knjige tudi zažigali ter pesnike in pisatelje preganjali, so knjige, pesniki in pisatelji še vedno med nami.

Kot je še dejal, je državni praznik najmanj, kar lahko Slovenija naredi za to, da se pokloni začetnikom slovenskega jezika, na vseh nas pa je, da ga spoštujemo, razvijamo, uporabljamo. Kaj pa je sporočilo reformacije za danes?

Ambrož Kvartič: »Sporočilo je predvsem, da se ne pustimo ustrahovati, vdati avtokratski moči, prizadevanjem, da bi se koga utišalo, umaknilo, zažigalo knjige. Če čutiš, da je nekaj prav, če veš, da to moraš narediti, to naredi. Zgodovinski spomin bo povedal, kdo si, kaj si naredil za zanamce. Praznik je eden redkih načinov, da se Trubarju in kolegom zahvalimo za to, kar so za nas naredili v tistem, svojem času.