Razstava Ex filcore 2023 

Na letošnji natečaj, ki ga je že sedmo leto razpisala umetnica oblikovanja izdelkov iz ovčje volne (običajno je to volna solčavske pasme) na ravni Slovenije v sodelovanju z Območnim Javnim skladom za kulturne dejavnosti Špela Orešnik, se je prijavilo in se ga udeležilo 11 umetnic. V ateljeju Franc in Liza Filc v Solčavi si je mlada podjetnica kot samostojna ustvarjalka na področju kulture ustvarila bazo delovanja, ki posega v širši slovenski prostor ter utrdila dominanco tovrstne obrtne umetnosti v Solčavi, kjer vzgajajo izjemno tradicionalno pasmo gorskih solčavskih ovac, s primerno kakovostno volno za pletenje in polstenje. Nadarjena umetnica se znajde še na veliko več področjih, a ji je »domače« dvorišče tudi okolje, ki jo je iz Ljubljane pritegnilo nazaj, neposredno pod vrh Raduhe in planine Olševa. Špela Orešnik je ob letošnjem dogodku, ki je potekal 18. junija, povedala: »Na odprtju letošnje razstave EX filcore smo ugotavljali, da je volna izjemno vsestranski material, zato je škoda, da bi jo uporabljali le v rokodelstvu. Zelo dobro jo je mogoče uporabiti tudi pri likovnem izražanju, saj nudi celo več možnosti kot katerakoli priznana slikarska ali kiparska tehnika. Z natečajem Ex filcore želim vzpodbuditi umetnike k uporabi volne, rokodelke pa k bolj likovnemu razmišljanju in nadgradnji izdelkov.

Natečaj pripravljam že sedem let, vse odkar sem stopila na samostojno pot. Vsako leto povabim domače in tuje ustvarjalce in umetnike, da skupaj ustvarjamo filcane umetnine, nato pa jih po predizboru po nekaterih ključnih kriterijih in izbrani temi leta na razstavi pokažemo širši javnosti. Kot kaže, vsi raje v miru ustvarjamo doma, zato se vsakič srečamo le na odprtju razstave. Letošnja tema je bil Asemblaž naravnih materialov. Volna je tako postala nit, ki povezuje ostale materiale v izpovedno celoto.« Tako je mojstricam uspelo dodati in uveljaviti zanimivo pestrost, inovativnost in uporabnost končnih izdelkov, ki so lahko zelo praktične narave (oblačila, pokrivala in okraski, stenske slike ali pogrinjki, notranji predpražniki, knjižni ovitki).

Pod vodstvom akademske kiparke in umetniške kritičarke Sabe Skaberne so pregledali in ocenili oddana dela v galeriji centra Rinka v Solčavi in postavili razstavo, ki so jo še istega dne odprli za ogled. Na predstavitvi je Saba posamezna dela komentirala in povedala, da so bili pester nabor, ki zajema rokodelske tehnike in oblikovane predmete, likovno izčiščena dela ter predmete in materiale iz narave tudi zanjo nov izziv. Izbrala je tri dela, ki po njenem mnenju najbolj izstopajo po likovni plati, kar je tudi strokovno utemeljila.  Vodja Mozirske enote JSKD Simona Zadravec kot strokovnjakinja s področja kulture in predstavnica pokrovitelja ter Orešnikova sta podelili priznanja in tri nagrade. Ker namen natečaja ni tekmovanje, temveč učenje, dvig kvalitete likovnega izražanja in spodbujanje, je bil po mnenju vseh treh namen tudi letos dosežen. 3. mesto je za filcano zgodbo Sanjam morje prejela Nada Likar Lazovski, 2. mesto sta prejeli v paru za Soško pošast Bojana Ažman in Irma Čopi, 1. mesto pa je za Sonce ter Elementi zasluženo prejela, prvič v Solčavi, domačinka Špela Orešnik.