Prvo, a najpomembnejše opravilo v vinogradu

Sredi prejšnjega tedna je Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki pripravilo tradicionalno družabno prireditev – rez občinske modre kavčine, potomke najstarejše vinske trte na svetu z Lenta, ki so jo pri občinski upravi in pred knjižnico posadili leta 2015. Prvo leto, ko je obrodila, so iz grozdov stisnili sok, zadnjih 5 let pa ob pomoči darovanega grozdja modre kavčine članov omenjenega društva pridelek stisnejo v protokolarno vino. Tokratno rez so pod strokovnim vodstvom skrbnice trte ter predsednice društva vinogradnikov Mojce Praprotnik opravili šmarški župan Janko Kopušar, podžupanja MO Velenje Darinka Mravljak ter prvič župan Občine Šoštanj Boris Goličnik. Nad delom navedenih sta skrbno bdela tudi občinski ovtar Franc Fužir, ki ga je čuvanja vinske trte in grozdja naučil znan ovtar in vodja bračev iz Malečnika Alojz Januš – Slavek.

Franc Fužir nam je ob tej priložnosti povedal, da je rez vinske trte prvo in tudi najpomembnejše opravilo v vinogradu. »Z rezjo namreč »zastaviš« pridelek. Če kiksneš, je lahko hudo narobe. Upoštevati moraš, v kakšnem stanju je trta. Glede na to, da je našo lani prizadela toča, je tokratna rez še pomembnejši.« Na vprašanje, ali se s tem opravilom začne njegova skrb za občinsko trto, je odgovoril: »Tokrat je moje delo bolj protokolarne narave. Pravo službo nastopim 15. avgusta, ko začne trta zoreti. Od takrat dalje mora biti ovtar zelo prizadeven, da je pridelek kakovosten in da je tudi vino takšno, kar pomeni, da mora tu in tam obiskati kleti naših vinogradnikov. O, če bi bile vse službe take, bi bil na svetu raj.«

»Rez najstarejše vinske trte na svetu je lep dogodek. Poleg simboličnega začetka dela v vinogradu je to priložnost za druženje, kakršna v današnjih časih pogrešamo,« je menil Janko Kopušar. Odločitev o posaditvi trte pred devetimi leti je bila – po njegovih besedah – spontana, mnenja so bila ob tem različna, na koncu pa se je izkazala za pravo.