Prve slovenske srčne poti v Velenju

Šaleški koronarni klub (ŠKK) je ob pomoči MO Velenje gostil letošnje srečanje članov Zveze koronarnih društev in klubov Slovenije. V njo je včlanjenih 18 regijskih društev, ki skupaj štejejo skoraj 4.000 članov, srečanja pa se je udeležilo več kot 400 članov. V dopoldanskem času so s sprehodili po mestu, obiskali Muzej Velenje na Velenjskem gradu, družabni del srečanja pa se je odvil v Rdeči dvorani.

Nagovorila jih je predsednica ŠKK Erika Berlak, ki je poudarila, da ŠKK izvaja svoj program in združuje koronarne bolnike v vseh treh občinah Šaleške doline: v MO Velenje ter Občinah Šoštanj in Šmartno ob Paki. Ustanovljen je bil 3. decembra 2007 v Zdravstvenem domu Velenje v skladu z navodili Zveze koronarnih društev in klubov Slovenije. Združuje več kot 300 članov, to so koronarni bolniki, bolniki po zastoju in infarktu srca, bolniki z angino pektoris, po premostitveni operaciji ali širitvi koronarnih arterij, bolniki z vstavljenimi umetnimi zaklopkami ali srčnim spodbujevalcem in bolniki s stabilnim srčnim popuščanjem. Vključujejo se lahko tudi zdravi posamezniki s povečanimi dejavniki tveganja, kot so visok krvni tlak, sladkorna bolezen, povišane maščobe v krvi itd. ter svojci članov.

»Naloga Šaleškega koronarnega kluba je, da svojim članom omogoči redno doživljenjsko rehabilitacijsko vadbo in druge aktivnosti, ki ohranjajo zdravje, vitalnost in kondicijo. Vsako leto organiziramo obnovitveno rehabilitacijo v zdraviliščih, izlete, prednovoletno srečanje in strokovna predavanja. Sodelujemo pri organizaciji in izvedbi različnih akcij ob Svetovnih dnevih zdravja,« je dejala Erika Berlak.

Predsednik Zveze koronarnih društev in klubov Slovenije je primarij dr. Janez Poles, ki je za Naš čas povedal, da zveza izdaja svoje glasilo Skupaj za naša srca, pripravljajo izobraževanja za vaditelje, poskrbijo za možnost financiranja preko programa FIHO in s prijavljanjem na razpise ministrstva za zdravje. Prav tako preko farmacevtskih firm skrbijo za sponzorska sredstva.

Najpomembnejši dogodek srečanja pa je bilo uradno odprtje treh digitaliziranih srčnih poti Šaleškega koronarnega kluba, ki so prve tovrstne v Sloveniji. Te člani domačega kluba že vrsto let uspešno uporabljajo za krepitev srca in telesa ter blagodejno sprostitev.

O tem je dr. Janez Poles povedal: »Dostopne so na platformi SloveniaOutdoor. Pripravljamo še 10 poti po različnih krajih Slovenije. Poti so primerne za srčne bolnike, so preverjene in označene. Ideja je ta, da ko se pojavimo na internetu, ponudimo vsem turistom in tujcem, ki so srčni bolniki, možnost rekreacije ter varne in mirne hoje. Na poteh je tudi informacija, kje lahko dobijo najhitrejšo pomoč in druge napotke, ki jih bolnik potrebuje.«