Protest v Velenju

Danes se je na polnem Titovem trgu odvijal miren protest, ki ga je organizirala Ljudska iniciativa Velenje. Glavni namen dogodka je bil predstaviti zahteve glede cen toplotne energije v Šaleški dolini. Med govorniki so bili Sara Bajec, Lidija Šolinc in Asmir Bećarević, ki so s predstavitvijo svojih rešitev izrazili skrb za lokalno skupnost. Sara Bajec je v svojem nagovoru izpostavila absurdnost dejstva, da se ljudje v letu 2024 soočajo s težavami pri ogrevanju, kar je nesprejemljivo. Med zahtevami so predlagali, da Komunalno podjetje Velenje takoj prekliče vse položnice, izdane v januarju 2024, dokler skupnost skupaj ne najde rešitve za 50-odstotno znižanje cen toplotne energije. Poleg tega naj se priključna moč zmanjša za 30 odstotkov pri vseh stanovanjskih stavbah. Protestniki so tudi pozvali Termoelektrarno Šoštanj, naj nemudoma zniža ceno toplotne energije na raven iz januarja 2022. Zahtevajo tudi redno ažuriranje in javno objavo količine ter cene prodane toplote Komunalnemu podjetju Velenje za leto 2023. Ljudska iniciativa je dodatno zahtevala, da Nadzorni odbor Mestne občine Velenje in Nadzorni svet Komunalnega podjetja Velenje naročita izredno in neodvisno revizijo poslovanja KP Velenje ter pojasnita plačevanje letne najemnine v višini približno šest milijonov evrov. Predlagajo, da se ta sredstva trajno porabijo za znižanje cen toplotne energije odjemalcev KP Velenje ali pa se ukinejo.

Sara Bajec je poudarila, da je njihov protest izraz mirnega in spoštljivega nestrinjanja. »Kjer je volja, je tudi pot. S tem ko smo se udeležili protesta, smo pokazali ogromno volje, da poskrbimo zase,« je dejala. Nekaj konstruktivnih rešitev je predstavil tudi doc. dr. Boris Salobir. Asmir Bećarević je opozoril na resnost situacije, izrazil zaskrbljenost glede možnosti, da bi visoke položnice mnoge pahnile v revščino, in poudaril: »To je nedopustno.« Pristojne je pozval, naj prevzamejo odgovornost, pri tem pa jasno izrazil, da ne bodo prodajali svojih stanovanj zgolj za plačilo položnic. Bećarević je zahteval tudi odgovore glede porabe šestih milijonov evrov, ki jih je MO Velenje prejela od Komunalnega podjetja Velenje. Hkrati je napovedal, da bodo, če bo potrebno, svoj protest razširili tudi v Ljubljano.

»Naj bo jasno, naše mesto Velenje ni odgovorno za nepravičnosti, ki se dogajajo v njem. Mesto nam daje kalup, a vsebino polnimo mi. Naj bo ta vsebina čudovita, krasna in vir ponosa,« je še dodala Sara Bajec. Vse udeležence protesta je pozvala, naj po zaključku dogodka Titov trg pustijo čistega. Protestniki so svoje zahteve predali na občino okoli 16.30 in se nato mirno razšli.