Problematika okvare sluha

V sklopu mednarodnega dneva gluhih in praznovanja 60-letnice Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje je to v Knjižnici Velenje organiziralo okroglo mizo z naslovom »Problematika okvare sluha«.

Sodelovali so predstavniki in strokovnjaki različnih področij. Iz medicinskega vidika sta prof. dr. Saba Battelino, dr. med., specialistka otorinolaringologinja in Anita Kastelic, specialistka klinične logopedije, razložili, kaj je okvara sluha. Veliko je bilo govora tudi o rehabilitaciji, slušnih aparatih in polževem vsadku.

S strani MDGN Velenje so na okrogli mizi sodelovali Franc Forštner (predsednik), Urška Jakop (strokovna delavka), Jana Maier (gluha članica društva). Predstavljeno je bilo delovanje društva, ki s svojimi posebnimi socialnimi programi omogoča osebam z okvaro sluha večjo socialno vključenost in bolj kakovostno življenje.

Predstavljene se bile tudi aktivnosti, ki jih Mestna občina Velenje vključuje v svoje programe, da bi olajšala življenje in delo osebam z okvaro sluha. Okrogle mize se je udeležil Marko Pritržnik, vodja Urada za družbene dejavnosti.

Darja Fišer je na okrogli mizi sodelovala kot tolmačica slovenskega znakovnega jezika. Spregovorila je o slovenskem znakovnem jeziku in pravico do tolmača. Udeleženci so dobili odgovore na številna vprašanja in dileme.