Priročno, trajnostno in vedno dostopno branje

Elektronske knjige ali tudi E-knjige so elektronske različice knjig ali tudi drugih publikacij, ki jih je mogoče brati na različnih elektronskih napravah, kot so e-bralniki, tablični računalniki, pametni telefoni ali računalniki. Prva takšna je nastala pred štirimi desetletji, od leta 2007 pa je njihova uporaba množična. E-knjige so veliko bolj prilagodljive kot pa tiskane. Obstajajo različni formati e-knjig, ki omogočajo prilagajanje velikosti pisave, tipa pisave, razmik med vrsticami, prazen prostor okoli besedila, prilagajanje ozadja in druge bralne nastavitev, da se bralcem zagotovi boljšo bralno izkušnjo.

»E-knjige so popularne že kar nekaj časa, v naši knjižnici pa beležimo povečano izposojo elektronskih knjig od začetka epidemije, ko smo bili zaprti,« je povedala Brina Zabukovnik Jerič, višja bibliotekarka iz Knjižnice Velenje. »Prednost takih knjig je, da lahko beremo kjerkoli in kadarkoli. Če ste član knjižnice, si lahko knjigo na svoj bralnik naložite preko spletnega portala Biblos, knjiga se bo po 14 dnevih sama izbrisala.«

E-knjige lahko poleg besedila in slik vsebujejo še druge multimedijske elemente, kot sta zvok in video. Slušne knjige, znane tudi kot zvočne knjige, so  različice knjig, ki jih je mogoče poslušati namesto branja. Slušne knjige omogočajo poslušalcem, da uživajo v vsebini knjige, medtem ko so v gibanju, opravljajo druge dejavnosti ali imajo težave z vidom, ki jim preprečuje branje. Prav tako so zelo priljubljene med ljudmi, ki uživajo v poslušanju zgodb ali želijo izboljšati svoje jezikovne veščine.

»Mladi E-knjige že dobro poznajo in jih uporabljajo, starejši bralci pa raje berejo tiskane knjige. Smo pa opazili porast uporabe slušnih knjig pri starejših, ki imajo težave z vidom in ne morejo več sami brati,« dodaja Brina Zabukovnik Jerič.

Zaradi interaktivnosti, praktične uporabe in tudi ekološkega vidika imajo elektronske knjige že prednost pred tiskano knjigo. So stroškovno učinkovite, ne samo za založnike, temveč tudi za uporabnike.  Poleg knjižnic ponujajo širok izbor takih knjig tudi mnogi založniki in knjigarne, obstajajo pa tudi platforme za samozaložbo E-knjig, ki avtorjem omogočajo, da sami objavijo svoje knjige v digitalni obliki.

Vendar pa nekateri bralci še vedno raje izberejo tiskane knjige zaradi občutka papirja in vonja knjig ter zaradi boljših vizualnih izkušenj, ki jih lahko ponudijo take knjige. Prav tako se nekateri ljudje morda težje spopadajo s branjem s zaslona ali pa preprosto raje izberejo tradicionalni način branja. Brina Zabukovnik Jerič je na koncu poudarila: »Ni pomembno, kako beremo, ampak da beremo!«