Prijeli ponarejevalca denarja

Velenje – V nedeljo, 17. maja, so policisti Policijske postaje Velenje prijeli 41- letnega moškega, doma z območja Šmarja pri Jelšah, ki je imel pri sebi večjo količino evrskih bankovcev, za katere je obstajal sum, da so ponarejeni. 41-letniku so zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanje denarja odvzeli prostost in ga pridržali. V ponedeljek so na naslovu njegovega bivanja opravili še hišno preiskavo ter našli in zasegli več ponarejenih bankovcev pripravljenih za razpečevanje in sicer: 4 bankovce za 500 evrov, 30 bankovcev za 50 evrov, 2 bankovca za 20 evrov, 6 bankovcev za 10 evrov in 43 bankovcev za 5 evrov.

V fazi izdelovanja ponaredkov je imel še: 32 bankovcev po 500 evrov, 2 bankovca po 50 evrov, 6 bankovcev po 20 evrov, 3 bankovce po 10 evrov, 12 bankovcev po 5 evrov in 21 bankovcev po 1.000 jenov.

Poleg ponarejenih bankovcev so osumljenemu 41-letniku zasegli še tehnično in informacijsko opremo za ponarejanje denarja, dva tiskalnika, prenosni računalnik ter več listov s potiski evrskih bankovcev, jenov in rubljev.

Osumljeni je bankovce najpogosteje unovčeval na območju Policijske uprave Celje, kjer so letos obravnavali več unovčitev ponarejenih bankovcev za 5 in 10 evrov. Ponaredke je unovčeval tudi drugje po Sloveniji, največ na območju policijskih uprav Koper in Ljubljana. 41-letnika bomo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanje denarja po 243. členu Kazenskega zakonika – 1.