Preplet energije in izkušenj je najboljši recept za dobro »klapo«

Jutri (v petek) ob 19. uri bo v dvorani kulturnega doma v Šmartnem ob Paki koncert, s katerim bo moški pevski zbor Franc Klančnik zaznamoval 65-letnico delovanja.
»Zapeli bomo nekaj novih pesmi, ki so v tem trenutku ‘in’, kot radi rečemo, poleg tega pa bomo zapeli tudi skupaj s skupino Erosi. Več ne bom izdal, ker želimo privabiti v dvorano čim več ljudi, ki radi prisluhnejo ubranemu moškemu petju. Nadejamo se, da bomo obiskovalce jubilejnega koncerta presenetili in da se bodo ti odzvali vsaj tako kot so se na naših nastopih doslej,« je povedal predsednik zbora Dejan Vodovnik.

Medgeneracijska razlika poskrbi za posebno kemijo

Ob pogledu na prehojeno 65-letno pot so člani zbora lahko ponosni na marsikaj: na gostovanja v tujini, ki so jih običajno združili s spoznavanjem kulturnih in drugih zanimivosti mest, na nastope na proslavah in drugih dogodkih. V posebno čast pa si štejejo to, da v zboru trenutno prepeva 28 pevcev in da najstarejši šteje 77 let, najmlajši pa je komaj polnoleten.
»Medgeneracijska razlika ustvarja v zboru posebno kemijo. Preplet slednje in izkušenj je najboljši recept za dobro »klapo«. Seveda pa smo ponosni na zavidanja vreden jubilej ‒ za prepevanje v takšnem kakovostnem sestavu je namreč potrebnega veliko truda in odrekanja. Sam prepevam v njem 13 let in ne znam si predstavljati, koliko tega sta doslej vložila pevca, ki sta njegova člana skorajda od začetka. Leta delovanja so moralna odgovornost do vseh predhodnikov in novih članov, ki jih vabimo medse, da lahko peljemo stvari najprej.«
Slednje, dodaja sogovornik, ni tako enostavno, kot mislijo nekateri. Korona je marsikaj postavila na glavo in veliko truda, volje in energije je bilo treba vložiti v ohranitev kondicije, v kakršni je zbor danes. Sploh če vemo, da traja na področju ljubiteljske kulture »postavljanje« v ustaljene tirnice dlje kot sicer. Pri tem pa ne gre spregledati še tega, da je občinstvo vse zahtevnejše. Danes namreč ni dovolj le to, da kakovostno zapoješ, ampak je treba slediti tudi trendom, kar pa je za moški zbor poseben izziv.
»Običajno imajo skupine soliste in spremljavo. Na takšen način se mi trendom ne moremo prilagajati. Željam in potrebam čim večjega števila poslušalcev se poskušamo približati z iznajdljivostjo in s kakovostnim petjem posameznikov.« Za zdaj jim to uspeva, saj sodi zbor med kakovostnejše v širšem okolju, pri čemer ima veliko zaslug zborovodja Marko Lekše.