Žar stoletij na Kavčnikovi domačiji

Danes, 13. septembra, Muzej Velenje vabi na predavanje dr. Mirana Aplinca z naslovom »Mesto z vonjem po usnju« v luči gibanja prebivalstva. Predavanje kustosa muzeja in avtorja monografije »Mesto z vonjem po usnju« bo ob 18. uri v Muzeju usnjarstva na Slovenskem. Že od konca 18. stoletja so se na področju Šaleške doline pojavile spremembe, ki so do konca 19. stoletja in predvsem v prvi polovici 20. stoletja spremenile gospodarsko, socialno in tudi fizično podobo doline. Predavatelj dr. Miran Aplinc bo predstavil Šoštanj v luči demografskih sprememb prebivalstva od srede 18. stoletja do druge svetovne vojne.

 V petek, 15. septembra, velenjski muzealci ob 19. uri vabijo v Galerijo F-bunker na odprtje fotografske razstave Mihe Kacafure Onkraj sedanjosti – se zavedamo časa, ki prihaja? V ciklu fotografij avtor Miha Kacafura posega po družbeno angažirani tematiki in se odziva na močno spremenjeno družbeno klimo zadnjih nekaj let. Črno-bele figure v slabo osvetljenem okolju so obkrožene z dimom, ki simbolizira nevarnost v okolju, naj bo plin, sevanje, ali nevidna grožnja političnih sprememb. Fotografije spremlja tudi motiv vanitas, lobanja, ki opominja na minljivost in ranljivost človeka in njegovega okolja.

V nedeljo, 17. septembra, Muzej Velenje ob 15. uri vabi na zaključek poletne sezone na Kavčnikovi domačij. Dogodek z naslovom Žar stoletij na Kavčnikovi domačiji bo tudi osrednji dogodek praznovanja letošnje 30. obletnice odprtja domačije za javnost. Program bo postregel s strokovno predstavitvijo konservatorske obnove hiše in njene muzejske prezentacije – Kavčnikova domačija skozi 30 let je namreč zgodba tako strokovnega presežka kot tudi življenja v stiku z ljudmi, ki so ta prostor sooblikovali in naredili tako priljubljenega med obiskovalci. Udeležence dogodka čaka tudi razgiban kulturni program. Dogodek je del programa Dnevov evropske kulture dediščine 2023.

Letošnjo 30. obletnico odprtja Kavčnikove domačije za javnost je Muzej Velenje doslej obeležil z dvema občasnima razstavama. Razstava Kavčnikova dimnica – življenje na robu kustosinje Špele Regulj je spomladi gostovala na Dvorcu Strmol Rogatec. Del te razstave je na ogled na sami Kavčnikovi domačiji, preostali del pa domačijo trenutno predstavlja na 34. Pikinem festivalu v Velenju. Istoimenska razstava z nekaterimi drugimi vsebinskimi poudarki in v so-avtorstvu z Boženo Hostnik, strokovno sodelavko Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Celje, je od meseca maja na ogled na Trgu svobode Šoštanj.

Kavčnikova domačija je več kot 300 let stara domačija iz Zavodenj nad Šoštanjem, na obronku Šaleške doline. Gre za enega redkih ohranjenih primerov evropske alpske dimnice, ki je bila v stoletjih večkrat dograjena in restavratorsko obnovljena. Dimnica je najstarejši tip stanovanjske hiše z odprtim ognjiščem, v kateri je bil prvotno en sam prostor, ki je obenem nudil zavetje ljudem in nekaterim domačim živalim. Kavčnikova domačija je bila, kot eden prvih tovrstnih muzejev »in situ« v Sloveniji, odprta leta 1993, v naslednjem letu pa je bila nominirana za Evropski muzej leta. Postala je izredno priljubljena med obiskovalci in tudi šolskimi skupinami ter tudi kot prostor različnih prireditev.