Pravi čas za načrtovanje vrta

Skoraj vsak lastnik še tako majhnega zemljišča si želi, da bi bil ta lepo urejen, a ker mnogokrat začnemo z malo ali celo brez znanja o oblikovanju vrtov in si ne priskrbimo načrta, rezultati niso vedno zavidljivi. Seveda se da veliko popraviti in razvijati postopoma, a na začetku izdelana vizija in načrt sta vsekakor najboljši potezi, ki vodita do največjih vrtnih zadovoljstev.

Kaj sploh hočemo?

Preden v roke vzamemo list papirja in pisalo, se je smotrno vprašati, kaj sploh hočemo. V veliki meri namreč uporabo vrta diktira naš življenjski slog. Če zapišemo drugače: vprašati se moramo, zakaj sploh hočemo vrt. Tako si je dobro še pred odločitvijo za izdelavo načrta, bodisi bo to naročilo pri strokovnjaku bodisi lasten risarski projekt, nujno zastaviti vsaj nekaj temeljnih vprašanj.

Kdo ga bo uporabljal?

To je eno ključnih vprašanj in nanj se navezuje tudi način uživanja zunanjih prostorov. Vsak ima drugačne potrebe in te se spreminjajo še s starostjo. Si želimo družabnih srečanj ob večerjah ali le mirne zelene oaze za branje knjig? Želimo vrt za pridelovanje zelenjave in sadja, morda samo nekaj zelišč za popestritev jedi? Imamo otroke, ki potrebujejo dovolj prostora za igro? Bodo vrt uporabljali tudi starejši, ki morda niso več tako mobilni in jim je treba prilagoditi in olajšati prehode? Vemo torej, kakšen stil bi radi?

Koliko časa bomo namenili vzdrževanju?

Eno je ljubiti bogato zasajene angleške grede, drugo pa je njihovo vzdrževanje. Marsikdo bi imel nekaj, za kar pa potem ni pripravljen žrtvovati dovolj časa in truda. Tudi tu je kopica rešitev, a za to je potrebno že nekaj več znanja in izkušenj. Če smo bolj kot ne začetniki, bomo veliko naredili že s tem, da si iskreno pogledamo v oči in priznamo, kako radi ali neradi vrtnarimo in koliko ur na teden smo pripravljeni nameniti vrtu.

Kakšno zemljišče imamo?

Bistvena je analiza prostora. Imeti moramo natančne podatke o velikosti in orientiranosti parcele, nagnjenosti terena, tipu tal, položaju senc, ki jih mečejo objekti ali večje rastline … Če se bomo nekaj manjših načrtovalskih dejavnosti lotili sami in bodo dela bolj grobe, pavšalne narave, seveda ni potrebe, da imamo vse izmerjeno do centimetra natančno. Kadar pa naročamo temeljito in podrobno prenovo ali izdelavo, pa velika natančnost izmer postane nuja.

Kaj znamo in kaj zmoremo?

Verjetno večina zase meni, da je sposobna posaditi drevo, in verjetno tudi je, ali bo to drevo pravilno posajeno, je pa že drugo vprašanje. V tem prispevku dejansko še nismo pri sajenju dreves, ker še niti do načrtovanja nismo prišli. Naš namen je opozoriti na to, da ne težimo k temu, da vse naredimo sami, ker nas je večina vsaj v nečem slaba, in če se nekdo znajde in mu gre od rok postavitev škarpe, še ne pomeni, da bo pravilno načrtoval in izvedel stopnice.