Pozdrav Šentiljskemu poletju

Na sproščenem medgeneracijskem druženju, ki ga je prvič po nastopu mandata organizirala KS Šentilj pred Domom krajanov, se je povezalo kar šest krajevnih društev, sodelovali so tudi otroci in mladostniki. Vse generacije Šentiljčanov pa so ob glasbi, sproščenem klepetu, pijači in jedači uspešno zakorakali v poletje in to so otroci simbolično zapisali tudi na cesto med šolo, cerkvijo, vrtcem in prosvetnim domom.

»Turisti, upokojenci, športniki in kulturniki so neumorno skrbeli za suha grla in prazne želodce, kuhali so kavo in skrbeli za palačinke, ki so si jih otroci privoščili brezplačno, pa tudi druge hladne in osvežilne napitke,« pove predsednik KS Šentilj Jure Sovinek in pohvali prizadevne sodelujoče. Prava mojstra palačink, predsednik Društva upokojencev Šentilj pri Velenju Alojz Leskovšek in aktivni član društva Franc Zemljak, sta poskrbela za več kot 200 slastnih mehkih dobrot, za nadeve pa je nož vihtela predsednica Turističnega društva Šentilj Poldka Čas. Članice Društva upokojencev so svojo raznoliko dejavnost pokazale tudi z razstavo na stojnicah. »Z dogodki v krajevni skupnosti povezujemo krajanke in krajane ter društva in krepimo sodelovanje z namenom napredka posamezne KS. Razvoj KS pomeni tudi razvoj MO Velenje.« S temi spodbudnimi besedami je zbrane nagovorila velenjska podžupanja Aleksandra Vasiljević, ki je nato s krajani tudi sproščeno poklepetala.

Andrej Rebernik, predsednik Športnega društva Šentilj, ki je tokrat poskrbelo za športne igre na šolskem igrišču, poudarja, da sta šport in rekreacija za mlade, ki vedno več časa presedijo za raznimi elektronskimi napravami, izjemnega pomena. Dejan Miklavžina, predsednik domačega gasilskega društva, je lahko ponosen na gasilski podmladek v Šentilju, saj med najmlajšimi redno trenira in tekmuje kar 5 desetin: »Pionirke imajo dve ekipi, tu so še ekipe pionirjev, mladink in mladincev. S svojo zagnanostjo jim pridno sledijo tudi desetine članov, članic, veterank in veteranov.«

 Predstavili so tudi prenovljene sanitarije in osveženo avlo v Domu krajanov Šentilj. Čeprav so napovedi tega ogleda privzdignile nekaj obrvi, je to za majhen kraj z omejenimi sredstvi lep dosežek, je poudaril predsednik KS: »Prosvetni dom našim krajanom dobro služi že vrsto let in glede na to, da bomo na nov večnamenski objekt, ki bo nadomestil zdajšnje vrtec, šolo in prosvetni dom, še kar nekaj časa čakali, je to najmanj, kar smo lahko s podporo MO Velenje na hitro uredili za naše krajane. Trudimo se kraj in krajane čimbolj povezati in prav temu je dogodek namenjen. Želimo si, da bi junijski dogodek postal tradicionalen. Več kot deset let čakamo na večnamenski dom, v Šentilju je težava zaradi pomanjkanja prostorov v vrtcu in šoli, nimamo primerne telovadnice, so v začetni fazi projekta z MO Velenje.« Dom krajanov so s srečanjem želeli približati krajanom, večino krajevnih aktivnost se namreč dogaja v športnem parku. In kjer se zbere veliko ljudi, je vedno tudi kup idej za poletne podvige; za mnogimi stoji umetnica in predsednica Kulturno-Prosvetnega društva Franc Schreiner Adrijana Ježovnik: »Če ne greš, nimaš zgodbe,« pravi. Dogodek sta vestno lovila v objektiv legendarni Marjan Hrustl in mlada perspektivna fotografinja Patricija Rednjak. Poletje so v KS Šentilj letos z druženjem pozdravili prvič, a ga bodo zdaj, ko je uspel, gotovo nadgradili v tradicionalnega. Pripravljajo se že na naslednja druženja in obljubljajo, da se bo v okolici doma krajanov še kaj dogajalo.