Pot po dolini trinajstih mlinov

V Vinski Gori živi prav poseben škrat. Biser mu pravijo. Je dobrosrčen in ima rad naravo in živali,« začne pogovor z Ano Žerdoner, predsednica Turističnega društva Vinska Gora, ki je pred 14 leti na delavnicah z vinskogorskimi otroki oživila škrata Bisera, pred leti pa so pripravili tudi Učno pot škrata Bisera, ki ohranja bogato etnološko dediščino doline mlinov. Pot poteka po obronkih Vinske Gore na meji z Dobrno in je po besedah Ane Žerdoner edinstvena v Sloveniji, saj združuje dve občini. Leta 2019 je prejela tudi naziv Naj pot. Letos praznuje pet let, je krožna ter se začne in konča na domačiji Lamperček v Vinski Gori.

Tokratni Biserov vikend so obogatili z izdajo nove knjige Skrivnost škrata Bisera, ki so jo otroci spoznali na poti. V knjigi so predstavljeni zgodba škrata Bisera, njegovo poslanstvo in opis poti. »Idejna zasnova je moja, pravljico pa je napisala domačinka Ivanka Pajenk, izdali smo jo v TD Vinska Gora. Zanimive so ilustracije, ki so lepljenke iz različnih recikliranih materialov,« je še povedala Ana Žerdoner in dodala, da si resnično želijo, da knjiga zaživi.

Vabijo osnovnošolce

Učna pot škrata Bisera je skupino staršev in otrok, bilo jih je okoli 60, vodila mimo Gorjančevega mlina, kjer teče Temenjaški potok. Ob njem je včasih mlelo 13 mlinov. Pot so nadaljevali proti Vovkovem mlinu, kjer je na domačiji prijeten prostor za malico. Tam so si privoščili sveže pečene žemljice, ki so jih zanje pripravili na domačiji, in si ogledali delovanje mlina, nato pa so se podali strmo v gozd. Pot je vodila po gozdu, od koder so ujeli čudovit razgled na Kačji grad. Ogledali so si tudi zbirko starin Blažiš, kjer jim je Peter Habe pokazal svoja stara kolesa in rikšo. Na poti je otrokom družbo delal pravi škrat Biser, velika lutka, ki jo je napravila Šentiljčanka Lucija Stropnik. »Lutka je pika na i celotni poti in res smo veseli, da jo imamo. Skupaj s knjigo imamo odličen produkt za otroke, da na zabaven način prek gibanja in igre spoznajo zgodovino naših krajev.«