Poletna muzejska noč očarala obiskovalce tudi v Velenju

Vseslovenska akcija Poletna muzejska noč, ki je letos potekala 17. junija, je že 21. leto zapored povabila obiskovalce na večerni obisk muzejev po vsej Sloveniji. Letos je bilo odprtih 80 muzejev, galerij in drugih zavodov, brezplačno pa jih je bilo možno obiskati med 18. in 24. uro. Na več kot 170 prizoriščih po državi so pripravili 369 dogodkov. Z njimi so obiskovalce povabili, da »raziskujejo skrivnostne hodnike muzejev, zgodbe, ki jih pripovedujejo predmeti, se sprostijo ob zvokih glasbe ali zabavajo na delavnicah«, kot sta koordinatorici vseslovenske akcije zapisali v spremljajoči knjižici. Obiskovalci so lahko izbirali med vodenimi ogledi, delavnicami, koncerti, filmskimi projekcijami, izkustvenimi delavnicami in predstavitvami.

Že leta v projektu sodelujeta tudi Muzej Velenje in Festival Velenje z Galerijo Velenje. Tudi letos so želeli za obiskovalce pričarati večerno druženje ter možnost ogledov razstav in stalnih zbirk. Tanja Verboten, direktorica Muzeja Velenje: »Zagotovo so večerni obiski muzejev nekaj posebnega. Zbirke vidimo v nekem drugem vzdušju, večerni svetlobi in na drugačen, bolj mističen način. Na poletno muzejsko noč pride veliko domačinov, ki bi si radi ponovno ogledali zbirke, veliko pa je tudi obiskovalcev iz vse Slovenije, ki si za obisk izberejo Velenje in naš muzej.«

V očarljivem galerijskem atriju je na Poletno muzejsko noč ob 19.30 zazvenela pesem slovenske popevke v izvedbi Mie Koper in Tima Cergole, dijakov glasbene smeri Umetniške gimnazije Velenje. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi aktualno razstavo avtorja Klemna Zupanca, slikarja mlajše generacije, ki za izhodišče svojega ustvarjanja pogosto jemlje plehkosti vsakdana ter ustaljenih načinov bivanja in delovanja v sodobni družbi. Prav tako pa tudi razstava Inventura 23, dela dijakov likovne gimnazije Velenje.

Muzej Velenje je glavno dogajanje postavil v atrij Velenjskega gradu, kjer so ob 20. uri zaplesali plesalci plesne skupine Šaleška gospoda, ki so predstavili starinske plese in srednjeveške igre, ob 22. uri pa so predvajali film »Zgodovina zdravilišča in bolnišnice Topolšica«, ki ga je pripravila sodelavka Muzeja Velenje Pina Špegel. V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju je potekala delavnica za otroke, obiskovalci pa so si lahko ogledali vse stalne razstave na Velenjskem gradu, v Hiši mineralov in v Muzeju usnjarstva.