Poklon harmonikarskemu virtuozu

Prvi Delčnjakov memorial, organiziran pod okriljem Zveze diatonične harmonike Slovenije, je potekal v Velenju. S svojim nastopom se je izjemnemu virtuozu poklonilo 30 harmonikarjev, dva sta prišla celo s sosednje Hrvaške.

Franc Delčnjak se je rodil 18. decembra 1939 v Doliču pri Mislinji in umrl leta 1969, pri komaj 30 letih. V kratki karieri je ustvaril prepoznaven zven in se s komaj devetimi skladbami zapisal v zgodovino diatonične harmonike. Najbolj znani med njimi sta zagotovo Čreda v galopu in Večer na vasi, ki ju še danes pozna in preigrava tako rekoč vsak ljubitelj diatonične harmonike.

Strokovno komisijo, ki je prisluhnila izvedbam Delčnjakovih skladb, so sestavljali Toni Sotošek, Janez Fabijan in Brane Klavžar. Slednji je podelil veliki pokal absolutni zmagovalki tekmovanja, Kaji Završnik, ki se je, kot je dejal, najbolj približala stilu igranja Franca Delčnjaka. Komisija je namreč iskala izvirnost, ki pa jo je, ko govorimo o Francu Delčnjaku, precej težko doseči.
Zveza diatonične harmonike Slovenije bo tekmovanje izvajala vsaki dve leti, kar pomeni, da se bo naslednji Delčnjakov memorial odvil leta 2025.