Podeželje popestrilo dogajanje v mestu

Turistična zveza Velenje je namesto golažijade povabila h kuhanju enolončnic in pripravljanju sezonskih jedi.

Čeprav nekoliko manjši, kot prejšnja leta je Jesenski sejem v soboto dopoldne preselil jesen s podeželja v središče mesta. »Sejem smo pred leti, ko še ni bilo kmečke tržnice in rednih sejemskih aktivnosti, postavili predvsem zato, da bi nekako predstavili podeželje v mestu. Povabili smo vse s podeželja, da predstavijo svoje izdelke, pridelke, kar jesenski čas ponuja. Tako je z leti v mestu zrasla ponudba,« pripoveduje direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny, ki je vesela vključevanja ne le lokalnih pridelovalcev, ampak tudi javnih zavodov in drugih ustvarjalcev.

Več kot 40 razstavljavcev je predstavilo izdelke domače rokodelske in umetniške obrti, jesenske plodove in domače dobrote, vinogradniške, čebelarske, sadjarske in vrtnarske pridelke. Razstavili so različne sorte jabolk, grozdja in poljščin, Osnova šola Miha Pinter Toledo je predstavila vloženo zelenjavo, Vrtec Velenje je postavil Tetko Jesen, Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje je izvajala ustvarjalne delavnice, Muzej Velenje je predstavil nekaj eksponatov, aktualnih v jesenskem času, Univerza za III. življenjsko obdobje je postavila razstavo, nastopala pa sta Ansambel Žarek in upokojenski pevski zbor pod vodstvom Metke Smirnov.

Na Jesenskem sejmu je sodelovalo tudi Društvo Revivas iz Škal, ki je med drugim predstavljalo različna jesenska opravila. »Jablano je treba najprej posaditi, cepiti, obrezovati in tako naprej, da lahko potem v jeseni obereš lep sadež. Pa čim manj špricti – kar zraste, naj zraste, tako je bolj zdravo. Tudi če je malo pikasto ali črvivo, je za pojesti. Če jé notri črv, je tudi zame dobro,« je v smehu povedala Vera Pogačar in pokazala še razstavo jabolk, vsestranskega in zdravega sadja, iz katerega jeseni izdeluje sok, kompot, suhe krhlje in še marsikaj okusnega za ozimnico.

 

FOTO