Plavamo lahko od rojstva do konca življenja

Plavalni klub (PK) Velenje je gostil plavalno srečanje med seniorji UNI3 Velenje in seniorji iz Trsta v Italiji, oboji pa so bili udeleženci evropskega projekta Slow Swimming for Senior Plus (v prostem prevodu počasno plavanje za starejše), ki ga podpira evropski športni program Erasmus Plus in je namenjen spodbujanju zdravega življenjskega sloga in aktivnega staranja s plavanjem.

Kot je povedala Katarina Praznik iz PK Velenje, so ga nadaljevali s projektom Postcovid Swim. »Sodelovali so v posebnem dvomesečnem plavalnem programu, ko so plavali dvakrat na teden in ko smo hoteli omiliti ali odpraviti posledice, ki jim jih je na zdravju pustil covid,« je povedala Praznikova.
Rezultati so enkratni. Poleg velenjskih plavalcev seniorjev so testirali še podobno populacijo v Italiji, na Hrvaškem in v Srbiji in skupna analiza podatkov je bila, da so zelo napredovali. Nekaj podatkov o svojem zdravju so podali udeleženci v anketah, dobre rezultate so potrdili tudi spirometrični testi. »Izboljšali so se njihova vitalna kapaciteta, srčni utrip in aerobna funkcija. Kot pobudnica tega projekta sem presenečena, hkrati pa zelo zadovoljna, da rezultati kažejo, da plavanje pomaga postcovidnim bolnikom.«

Plavanje koristno za vse

Ne glede na to, da je to bil program za rehabilitacijo po kovidu, pa Katarina Praznik plavanje priporoča za izboljšanje zdravja in počutja vsem ljudem. »Priporočljivo je za bolnike z astmo, tiste, ki imajo težave s srcem in hrbtenico. Opazno je zmanjšanje bolečin, utrujenost po plavanju pomaga zaspati tistim, ki imajo težave z nespečnostjo. Prednosti plavanja je ogromno in smo jih tudi dokazali. Starostnih omejitev ni. Plavalni učitelj Venceslav Kapus je napisal knjigo Plavaj od 0 do 100 let – in res je, plavamo lahko od rojstva do konca življenja. Sila vzgona v vodi nam omogoča gibanje tudi, kadar je to na kopnem oteženo. To dokazujejo tudi številni zelo uspešni paraplavalci,« priporoča Katarina Praznik.

Velenjski bazen je premajhen

Druga zgodba pa je, da je glede na interes in potrebe velenjski bazen premajhen. Kot pravi Katarina Praznik, je z vadbami članov PK Velenje in različnimi drugimi vadbami zaseden od 6. do 22. ure, nekoliko manj v dopoldanskem času, ob sobotah ali nedeljah je čas tudi za individualne obiskovalce.  »Z veseljem bi vodila še več programov in vabila ljudi v bazen, a ta poka po šivih. Treba se je pridružiti kateremu od programov, ki potekajo v bazenu. To so vadba v krožku UNI3, rekreativno plavanje Plavalnega kluba Velenje, program Triatlon kluba, sinhrono plavanje … Povečuje se tudi število klubov, ki delajo na vodnih površinah, in to je dobra novica, a treba bo povečati tudi bazensko površino.«