Plače nakazali, a brez prispevkov

V Bolnišnici Topolšica, kjer imajo od 31. marca zaradi velikih likvidnostnih težav predvsem zaradi izvedbe projekta energetske sanacije in obnove bolnišnice blokiran račun, je v ponedeljek dopoldan blizu 240 zaposlenih zaman čakalo na izplačilo plač. Dobili so jih popoldan, a brez plačanih prispevkov. Denar za plače se je sprostil, ko je eden od izvajalcev energetske sanacije – velenjski Esotech – začasno zadržal izvršbo. A ta vsota je zadoščala le za izplačilo neto plač, ne pa tudi prispevkov.

Vršilec dolžnosti direktorja bolnišnice Jurij Šorli takšno rešitev označuje za kratkoročno, zato morajo nujno poiskati dolgoročno. S težavo so že pred dnevi seznanili ministrstvo za zdravje, a od tam še niso prejeli pomoči. Z ministrstva za zdravje pa so sporočili, da bodo ministrstvu za finance predlagali, naj bolnišnici odobri še en kredit, saj želijo zagotoviti nemoteno zdravstveno oskrbo prebivalstva. Kot so še zapisali, se je bolnišnica Topolšica znašla v hudih likvidnostnih težavah zaradi slabega vodenja in napačnih poslovnih odločitev za investicije v preteklosti, ki niso imele finančnega kritja. Zato je ministrstvo zahtevalo revizijo celotnih investicijskih vlaganj v preteklosti (znašala naj bi 8,5 milijona evrov) ter revizijo računskega sodišča. Kot so še zapisali, je treba istočasno pristopiti k sanacijskim ukrepom, ki predvidevajo odprodajo nepremičnin in načrt pripojitve bolnišnice Topolšica k drugi bolnišnici. Kot smo že pisali ministrstvo med drugim preverja možnosti združitve bolnišnice s Kliniko Golnik ali s Splošno bolnišnico Celje.

Po podatkih ministrstva ima Bolnišnica Topolšica šest milijonov nepokritih obveznosti, od tega 2,2 milijona zapadlih obveznosti, 2,3 milijona evrov posojil pri državni zakladnici in 1,7 milijona evrov dolgoročnega posojila komercialne banke.

Šorli ne pričakuje, da bodo zdravstveni delavci zaradi neizplačila prispevkov stavkali.