Pika z razstavami potuje skozi čas

Pikin festival, ki se začenja v soboto, vedno prinaša tudi pestre razstave, ki že krasijo mesto in na kreativen način povzemajo duh festivala. Letos je bil prvi predfestivalski dogodek odprtje razstave v Galeriji Velenje. Tokrat so na ogled postavili dela ilustratorke Urške Stropnik Šonc, ki je pred 14 leti že razstavljala svoje umetnine na eni od razstav na festivalu. Razstava bo na ogled do 4. oktobra.

V Knjižnici Velenje kar šest razstav

Pester nabor razstav, kar šest, so pripravili tudi v velenjski knjižnici. Na osrednjem razstavišču je izjemno zanimiva razstava za vse ljubitelje knjižnega junaka Harryja Potterja, kjer so na ogled plakati z zanimivostmi iz čarovniškega sveta in tudi največja zbirka knjig o Harryju Potterju v različnih jezikih, ki jo je za namen razstave posodil zbiratelj s Hrvaške Damir Tonković. Razstava bo na ogled do 30. oktobra.

Svoje prispevali tudi otroci

Tudi letos so v sodelovanju z Vrtcem Velenje pripravili razstavo, tokrat z naslovom »Pika se skozi čas potika«. Vzgojiteljice so z otroki potovale skozi čas in raziskovale, kako je izgledala Pika nekoč in ali je poznala dinozavre. Razstava njihovih domišljijskih del bo na ogled na otroškem oddelku do 30. novembra.
Z učenci 4. in 6. razredov OŠ Mihe Pintarja Toleda pa je profesorica Klavdija Vidak pripravila razstavo »Pikino potovanje skozi čas«. Razstava njihovih umetnin bo na ogled do 30. oktobra v mladinski sobi.
Del Pikinih razstav v velenjski knjižnici je tudi razstava Bralka meseca, v okviru katere so tokrat pripravili knjižne predloge častne pokroviteljice 34. Pikinega festivala Milene Zupančič. Ta razstava bo na ogled do konca septembra.
Na odprtju razstav v torek je svojo tipno slikanico Pika Nogavička in knjigo Pika Nogavička, ki je prirejena za lahko branje, predstavila dr. Aksinja Kermauner. Njeno knjigo o Piki krasijo ilustracije Tite Jenko – te so razstavljene na Sončni steni velenjske knjižnice in bodo tam na ogled do 23. septembra.

Razstave tudi drugod po mestu

To leto je ena od Pikinih razstav tudi v avli velenjske Pošte. Razstavljene so razglednice in kuverte z osebnimi poštnimi znamkami Pikinega festivala, motivi priložnostnih poštnih žigov, osebnih poštnih znamk in maksimum kart Pikinega festivala od leta 2007, ko je ta začel izdajati osebne poštne znamke. Pomemben del razstave je namenjen tudi razglednicam Pikinega festivala. Zbirateljski filatelistični material je za razstavo pripravil filatelist Matjaž Šalej, ki je tudi sodelavec in soustvarjalec Pikinega festivala.

V atriju Velenjskega gradu pa so odprli razstavo najboljših fotografij Pikinega fotografskega natečaja, ki je letos poustvarjal naslovno temo 34. Pikinega festivala ter vabil osnovnošolce, naj z objektivom v rokah iščejo preteklost in prihodnost v svetu okoli nas. Natečaj so pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije pripravili Muzej Velenje, Digitalni Foto Klub, revija Digitalna kamera in Festival Velenje.