Občanom dali 795 protipoplavnih vreč in porabili 3 m3 peska

V včerajšnjem neurju je v Velenju padla ogromna količina padavin, zato so bili številni objekti poplavljeni, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov. Vse intervencijske ekipe so na terenu skušale pomagati pri sanaciji škode. Nivo reke Pake, ki je grozila, da bo začela poplavljati, se počasi umirja, do manjšega razlivanja reke je prišlo v Šoštanju.

»Stanje v Velenju je bilo kar kritično. Mislili smo, da bo reka Paka prestopila bregove, ampak na srečo se to ni zgodilo in se je ustavila tik pod vrhom. Nivo reke Pake zdaj počasi upada in ne ogroža nikogar več, imamo pa težavo z večjo količino vode v več objektih. Zalilo je približno 30 objektov, najhuje je v Nakupovalnem centru Velenje in podhodu Pošta, v katerem je bila ogromna količina vode. Znova smo aktivirali Civilno zaščito, ki je pripeljala veliko črpalko za črpanje večjih količin vode. Organizirali so tudi svojo ekipo, ki je ostala na lokaciji čez noč, saj so bile napovedane nove padavine,« je povedal poveljnik PGD Velenje Sebastjan Koper.

Kot je še povedal Koper, bo treba raziskati vzroke, zakaj vedno znova poplavi to podzemno parkirišče in podhod. »V podhodu sta nameščeni potopni črpalki, ki delujeta, a je bila tokrat ekstremno velika količina padavin. Voda je vdirala s Šaleške ceste in Kardeljevega trga. Verjetno je zamašena tudi kakšna cev, morda bo treba namestiti še kakšno potopno črpalko oz. namestiti v garaži cevi večjega premera,« je o vzrokih razmišljal Koper.

V okolici Velenja, je dodal Koper, se je sprožilo tudi več zemeljskih plazov. Najhuje je v zaselku Kavče, kjer plaz delno ogroža stanovanjsko hišo, ponoči se je sprožil tudi plaz na bregu pod Velenjskim gradom na Ljubljanski cesti.

Vedno pripravljeni na pomoč

Gasilci so z vso potrebno opremo še vedno v pripravljenosti – kljub utrujenosti. »Ja, utrujeni smo že in upamo, da se zadeve malo umirijo, da si odpočijemo in si naberemo novih moči. Samo 25. julija smo gasilci PGD Velenje in poklicne gasilske enote posredovali na 33 lokacijah. Občanom smo izdali 795 protipoplavnih vreč in porabili 3 m3 peska. Zahvaljujem se vsem našim fantom in dekletom, da pridejo na intervencije in skupaj pomagamo ljudem,« je sklenil Sebastjan Koper.

Gasilcem se zahvaljujejo tudi občani in upajo, da jim to pomoč lahko kdaj povrnejo!