Osredotočajo se na ustvarjanje dobre turistične zgodbe

Slika je simbolična

Na pogovor smo povabili Davorja in Sonjo Podbregar, ki sta s svojimi bogatimi izkušnjami kot najemnika Andrejevega doma na Slemenu in lastnika Pizzerije Basilica delila svoje misli o pomembnosti hrane.

Kako izbrati hrano, ki je primerna za podvige v naravi?

»Nekateri, predvsem mlajši, zelo poudarjajo pomen ustrezne hrane tudi med aktivnostmi v naravi, starejši pa morda bolj cenijo domačo hrano. Opazili smo tudi porast števila veganov. To je lahko iz zdravstvenih razlogov dobrodošlo, kar je razumljivo, a je treba biti previden. Ne gre le za trend, ampak tudi za individualne potrebe. Zato je pomembno, da se znamo prilagoditi in ponuditi ustrezne alternative. Na koncu je ključnega pomena razumevanje in spoštovanje raznolikosti prehranskih potreb ter pripravljenost, da se prilagodimo željam in potrebam vsakega gosta, tako v hribih kot v dolini.

Kako ste si zastavili delo na Slemenu?

»Vsak dan gostom ponujamo sveže pripravljeno hrano, vključno z raznolikimi enolončnicami, organiziramo nedeljska kosila in druženja, še posebej priljubljena v toplejših poletnih mesecih, ko nas obiščejo številni pohodniki in športniki. Za prihodnost pa imamo v načrtu ureditev novih sob in prehod v hotelski sistem, z idejo o preoblikovanju Slemena v športni hotel. Zavedamo pa se, da bo treba temeljito preučiti, kako se bo ta načrt ujemal s trenutno ponudbo kosil, praznovanj in drugih aktivnosti in ali bo celoten koncept uspešen v praksi.

Kaj goste privabi v vašo picerijo?

»Naša domača kuhinja je neprekosljiva. Ob koncih tedna pa tudi med tednom privabljamo veliko gostov. Čeprav je lepo vreme ključnega pomena za dober obisk čez vikend, se hitro prilagajamo tudi slabemu vremenu, da gostom še vedno omogočimo prijetno doživetje. Verjamemo, da dober glas gostinca pomeni veliko, in menimo, da smo na dobri poti. Trudimo se, da ne bi postali predragi. Opazili smo, da se cene včasih pretirano dvigujejo, zato vedno stremimo k temu, da ohranimo konkurenčne, ne da bi pri tem izgubili na kakovosti. Na srečo nas energetska kriza ni prizadela, saj imamo na Slemenu lasten vir ogrevanja in nismo preveč odvisni od zunanjih virov, razen morda elektrike.«

Pohvalili ste svojo kuhinjo. Zakaj je tako kvalitetna?

»Pri pripravi hrane se osredotočamo na kakovost surovin. Meso za naše burgerje dobavljamo z ekoloških kmetij v Šaleški dolini. V piceriji se zavedamo pomena vsake sestavine. Testo, pelati, siri – vse igra pomembno vlogo pri sestavi okusnih pic. Sami mešamo sire, da zagotovimo najvišjo kakovost. Pri izbiri sestavin se prilagajamo tudi željam in potrebam strank. Namesto navadne šunke uporabljamo visokokakovostno šunko priznanih proizvajalcev. Poleg kakovostnih sestavin sta za nas pomembna tudi strast in veselje pri delu.«