Operni spektakel v Velenju

Na odru Doma kulture Velenje se je ta teden predstavila Operna akademija Pehlivanian, ki je pred polno dvorano izvedla koncertno različico ene najbolj popularnih oper skladatelja Georga Bizeta – Carmen.

Ne dogaja se prav pogosto, da lahko ljudje na domačih tleh prisluhnejo najbolj znanim operam, zato se je svetovno priznani dirigent, maestro George Pehlivanian, pred nekaj leti odločil, da v sklopu Operne akademije Pehlivanian združi mlade slovenske in tuje glasbenike, s katerimi pripravijo koncertno izvedbo določene opere in z njo potujejo po različnih slovenskih mestih. Tako se je operna akademija, ki v Sloveniji deluje pod njegovim vodstvom, letos že tretjič odpravila na turnejo, med katero je obiskala tudi Velenje, kjer smo lahko prisluhnili operi Carmen. Bistvo takšnih gostovanj je, kot pravi George Pehlivanian, da opero ponesejo v različne kraje, jo predstavijo in približajo množici ljudi, ki bi sicer morali za tovrsten dogodek potovati v eno izmed opernih hiš. Na koncertu se kot izvajalci predstavljajo različni dirigenti, mladi glasbeniki in pevci, ki nastopijo brez kostumov in scenografije. Stojijo pred orkestrom Pehlivanian operne akademije, ki je sestavljen posebej za poletno akademijo in sestoji iz najboljših mladih slovenskih orkestrskih glasbenikov – med njimi so bili tokrat tudi Velenjčani.

Opera, ki velja za vrhunec Bizetovega ustvarjanja, predstavlja znamenito zgodbo o strastni zapeljivki Carmen, ki je sen vsakega moškega in odpira vprašanje o ljubezni, strasti, maščevanju in pogubi. Carmen velja za eno izmed najbolj popularnih oper na svetu, ‘Toreadorjeva pesem’ in ‘Habanera’, ki smo jima lahko prisluhnili med drugim, pa spadata med najbolj poznane operne arije.