Ohcet uspela, jedi teknile

 

Velenje, 20. junija – V soboto dopoldne je bilo v Starem Velenju pestro dogajanje. V okviru ta dan zadnjega dne 8. turističnega tedna se je na starem trgu odvijala Rokodelska tržnica, pred Vilo Bianca pa razstava starih jedi, ki pa so jo letos prvič vsebinsko še nadgradili. S pomočjo pridnih mladcev iz društva podeželske mladine Vinska Gora so namreč (pre)redkim obiskovalcem pripravili pester prikaz najbolj zanimivih običajev kmečke ohceti.

Fantje in možje so se do vile pripeljali s starodobnimi traktorji in lesenimi vozovi. S sabo so pripeljali vse, kar so potrebovali za šrango, saj so se odločili, da mladenke iz svoje vasi ne dajo brez odkupnine. Ženin je najprej skupaj s pričo (ki jo je odigral kar predsednik Turtistične zveze Velenje Franc Špegel) odšel po nevesto. Po tem, ko so mu sprva hoteli podtakniti okrašeno kokoš in potem v žensko oblečenega fanta, je le prišel do svoje neveste. Prihitel je poštar, ki je zmotil obred z obvestilom, da ženina čaka šranga. Ta je bila za obiskovalce prireditve več kot zabavna. Mladeniči so svojo sovaščanko posadili na stol, ženina in pričo pa pred šrango. Za motenje miru v vasi, zato, ker so kure zaradi tega znesle manj jajc in še česa, so se začeli pogajati za ceno. Nabriti so bili tako eni kot drugi. Ko je ženin dokazal, da zna tudi s krampom sklepati koso in da zna cepiti tudi drva, je cena za nevesto padla. Po tem, ko so se pogodili, se je lahko začela ohcet. Za mizo so prikazali še nekaj običajev, predvsem pa so si želodce okrepčali z jedmi, ki so jih pripravili člani prav vseh turističnih društev, ki se združujejo v Turistično zvezo Velenje. Postregli so govejo juho, tri vrste mesa – bojda so morali biti na mizi tako piščančji kot svinjski in goveji kosi – pa »restan« krompir, vinska in hrenova omaka. Ni manjkala torta in ne potica … Svatje so seveda tudi zaplesali in med stojnicami urno vrteli dekleta, ki so prišla na ohcet …

V iskanju zvenečega imena

Ni kaj, sobotna prireditev je bila dobra, a žal se lokacija za izvedbo ni izkazala za najboljšo. Verjetno bi pritegnila več pozornosti, če bi se odvila v središču mesta. Organizatorji, ki si želijo v prihodnje v času velenjskega turističnega tedna marsikaj spremeniti, bodo razmislili tudi o tem. »Čeprav nam je dogodke precej krojilo vreme, smo zadovoljni. Na ponedeljkovi okrogli mizi o prihodnosti turističnega tedna so med drugim ugotavljali, da mu morajo dati bolj privlačno ime. In da morajo v Velenju spet začeti pripravljati večjo turistično prireditev, kot je bila nekoč Noč ob jezeru. »Želimo si, da bi jo izvedli že prihodnje leto, morda celo pod istim imenom. Ne vemo še, ali bi ta bila konec maja ali konec junija, vsekakor pa bomo poskušali pripraviti dvodnevno prireditev. V petek bi ves dan pripravljali dogodke za mlade, zvečer še zabavo za njih. V soboto pa bi ponovno pripravili celodnevno dogajanje za vse generacije, večer pa zaključili z bogato kulinarično-glasbeno prireditvijo ob velenjskem jezeru.« Predlog bodo predstavili županu, če ga bo mestni proračun podprl, bo prireditev že prihodnje leto, sicer pa jim bo vzelo kakšno leto več.